Del 19 al 26 de gener se celebra al Conservatori del Liceu i al Liceu el Concurs Internacional de Cant Tenor Viñas. La present edició, la 57a, eleva la xifra de participants a 546, el 94% dels quals estrangers. Una de les claus de l’èxit de convocatòria és l’increment de 6.000 euros de la dotació en premis, que arriba als 121.000, repartits en nou en forma de contracte i 15 borses d’estudis.

Corea del Sud, amb 202 concursants, és, de llarg, el país amb més representants, seguit de Rússia (40), els Estats Units i Espanya (32) i la Xina (23). Per categories s’han presentat 224 sopranos, 115 tenors, 61 mezzosopranos, 82 barítons, 29 baixos, 26 baix-barítons i nou contratenors. Les proves preliminars van tenir lloc en diferents països, mentre que la segona ronda, les semifinals i la final tenen lloc a Barcelona.

Jurat internacional

Al jurat, que presideix l’actual director artístic del Liceu, Víctor García de Gomar, hi ha representants de 10 països diferents. A banda de de Gomar figura l’ex director artístic del Liceu i actual del Teatro Real de Madrid.

Al llarg de més de cinc dècades d’història, el Concurs Tenor Viñas ha donat a conèixer veus de pes de l’òpera internacional, com la russa Elena Obraztsova, la soprano nord-americana Tamara Wilson o el tenor mexicà Javier Camarena, una de les veus més demandades actualment.

Les semifinals tenen lloc al Conservatori, mentre que la final serà el 24 de gener al Gran Teatre del Liceu, on dos dies després actuaran els guanyadors. Els dos esdeveniments seran retransmesos en ‘streaming’ des de la web del concurs.