És mitja tarda i al restaurant Mandacarú del Poble-sec ja està gairebé tot a punt per al concert de jazz que començarà a dos quarts de nou del vespre. És acústic: no cal amplificador de so i així s'eviten les molèsties als veïns. CRISTIAN VEGA, soci de Mandacarú "La idea no és muntar una sala de concerts com a negoci sinó aprofitar un espai per poder gaudir de l'oferta cultural." DAVID XIRGU, bateria "Hi ha molts músics molt bons a Barcelona i encara hi ha poques oportunitats perquè aquests músics toquin i, si es fa servir el sentit comú en lloc de la crispació, es pot arribar a acords i entendre's amb els veïns i no molestar a ningú, tothom en surt beneficiat em sembla." Actualment, però, la normativa només permet als bars amb llicència musical organitzar concerts. TONI OLLER, president Associació Talia Olympia Paral·lel "Demanem que hi hagi una possibilitat de convenis de col·laboració, que hi hagi una seguretat jurídica... I de 8 a 10 h hi ha una franja horària magnífica per organitzar moltes activitats i poder conciliar l'activitat econòmica amb l'activitat cultural i amb la relació veïnal." El Bar Prize, a Sant Antoni, no té llicència, però tot i així fa més de 20 anys que té música en directe. XAVIER PAGÈS, propietari del Bar Prize "Jo personalment tinc un pacte amb el veí de dalt que ell arriba de treballar a les 10.15-10.30 h i és l'hora que acaben tots els directes que faig i els veïns de més a sobre ja ni senten la música." Tot i tenir els veïns de costat, la Guàrdia Urbana li ha fet un toc d'atenció més d'una vegada. Confien que aviat la normativa canviï i puguin fer concerts sense risc de ser sancionats.

Hi ha molts músics amb poques possibilitats de tocar en directe a Barcelona, ni que sigui en concerts de petit format. Per donar-los l’oportunitat, diversos locals i entitats del Poble-sec, el Raval i Sant Antoni (els barris que envolten l’avinguda del Paral·lel) demanen poder organitzar concerts en “horaris responsables” sense necessitat de tenir la llicència de bar musical. Per aconseguir-la, el local ha d’estar prou ben insonoritzat. Però els promotors de la reivindicació asseguren que, si no es molesta els veïns, no cal insonoritzar el local. Pensen, sobretot, en petits concerts acústics i, sobretot, en actuacions que no acaben més tard de les 22 h.

Per exemple, el Bar Prize fa més de 20 anys que té música en directe molts dies entre les vuit i les deu de la nit. El propietari, Xavier Pagès, diu que té un pacte amb el veí de dalt per no acabar mai després d’aquesta hora, que és quan ell arriba de treballar. I que la resta de veïns de l’escala ja ni senten la música. Per això no l’han denunciat.

Tot i així, no és el primer cop que la Guàrdia Urbana els crida l’atenció. Per això, des de l’Associació Talia Olympia, en Toni Oller demana “que hi hagi una possibilitat de convenis de col·laboració, que hi hagi una seguretat jurídica…”. Oller assegura que de vuit a deu de la nit hi ha una franja horària magnífica per organitzar moltes activitats i conciliar l’activitat econòmica amb l’activitat cultural i la relació veïnal.