La nit que des de fa set anys dedica el festival d’estiu als musicals segueix sent un gran reclam. A Sondheim Night Music, un concert escenificat de tribut a Stephen Sondheim, havia esgotat entrades feia més d’un mes. El fet que el compositor morís el novembre del 2021 ha esperonat encara més, segurament, els espectadors.

L’homenatge era una asignatura pendent de Francesc Casadesús i, el 2022, el moment idoni. Xavier Torras, a la direcció musical, i Alejandro de los Santos i Diego Rodríguez, a la direcció artística, són els instigadors d’aquest concert escenificat. L’orquestra Pops Symphony, formada per 40 músics i vuit intèrprets destacats de l’escena de musicals catalana, han estat els oficiants d’una nit especial per als amants del gènere. I és que Stephen Sondheim va ser un gran renovador del musical a partir dels anys 70.

Vuit veus

Per Frank Capdet, un dels vuit cantants, “potser encara ens falta perspectiva, però probablement Sondheim sigui el Shakespeare del segle XX”. La també intèrpret de l’espectacle Xènia Garcia recorda que va veure ‘Sweeny Todd’ quan era una nena i confessa que “he anat descobrint a poc a poc tot el que ha suposat Sondheim per al musical”. Tots dos han destacat el gran dibuix de personatges que feia a l’hora de compondre i escriure les lletres.

Xènia Garcia i Lydia Fairén

Amb Capdet i Garcia han posat la veu Lydia Fairén, Julia Möller, Roser Batalla, Jan Forrellat, Pitu Manubens i Toni Vinyals. L’espectacle ha estat concebut en tres actes o blocs temàtics, amb inclusió de musicals poc coneguts de Sondheim, com el seminal ‘Saturday night’. En el primer apartat han sonat també composicions de Sondheim per al cinema, com un popurri de cançons del film ‘Dick Tracy‘, que van protagonitzar el 1990 Warren Beaty i Madonna.

El segon ha incorporat música per a sèries de televisió, mentre que el tercer i últim ha estat dedicat a fragments dels títols de més èxit de la carrera de Sondheim: ‘A little night music’, ‘Sweeny Todd’, ‘Company’ o ‘Sunday in the park with George’. Roser Batalla, qui va conèixer personalment el mestre, ha estat una de les encarregades de traduir les lletres al català.