El 12 de juny de 1898 Filipines es va independitzar d’Espanya. Des d’aleshores és una data assenyalada per als filipins, per això la comunitat establerta a Barcelona ho celebra cada any el primer diumenge després de l’efemèride. Aquest any no ha estat una excepció i han muntat un festival en què la cultura i la dansa tradicional de Filipines han estat molt presents. A més a més, aquells que s’han acostat fins a la plaça dels Àngels han pogut passejar-se per les diverses parades que s’han col·locat expressament per a l’ocasió.

La plaça dels Àngels s’ha omplert d’activitats tot al dia. Les actuacions musicals i el folklore filipí han estat les activitats centrals del festival. A les parades, els assistents han pogut gaudir del menjar tradicional de l’arxipèlag asiàtic. Una cuina amb moltes influències, des de l’asiàtica, com la Xina; fins a l’europea, com l’espanyola. Però les parades no han estat exclusivament de menjar, també n’hi havia amb informació de viatges a les Filipines.  Entre els assistents hi han anat tant representants de l’Ajuntament com de l’ambaixada i el consolat de les Filipines.

La comunitat filipina és molt nombrosa a Barcelona i està molt arrelada. Es calcula que hi viuen unes 25.000 persones amb arrels filipines. La gran majoria, formen part de la tercera generació que resideix aquí. I malgrat que mantenen moltes de les seves tradicions, la majoria no parlen el tagal com a llengua materna. Per això, des de l’Associació Kalayaan Cultural Filipina a Catalunya organitzen cada any aquest festival.