(ACN/Redacció) Unes 110.000 persones han visitat el Comic Barcelona en l’edició d’enguany, que tanca portes aquest diumenge. La xifra és similar a la d’anys anteriors, per la qual cosa l’organització ha defensat seguir al recinte actual: “Estem molt bé”. Meritxell Puig, directora general de Ficomic, ha explicat que aquesta 43a edició del saló ha estat la més propera als infants, ja que ha tingut “un 25 % més d’escoles” i “moltes famílies i nens” que s’han apropat a gaudir del còmic.

De fet, Puig ha reivindicat “portar famílies i nens cap al món del còmic” amb apostes com el Comic Kids, un espai que ha inclòs obres artístiques i teatrals com Los viajes de la pequeña genia i moments musicals a ritme de rock amb el grup Educapop, així com experiències immersives amb El laberint del cucut, entre moltes altres, i les signatures de Geronimo Stilton.
L’objectiu que persegueix el saló des de fa anys, amb aquesta crida a uns assistents més joves és apropar nous públics al món del còmic.
Chris Ware, convidat d’honor
Enguany, el certamen ha tingut com a convidat d’honor el dibuixant nord-americà Chris Ware, reconegut per obres com Jimmy Corrigan: el chico más listo del mundo i Rusty Brown, així com per haver fet portades a la prestigiosa revista The New Yorker, i de qui s’ha organitzat una exposició al CCCB.
L’edició també ha comptat amb una exposició de la guanyadora del Gran Premi Comic Barcelona 2024, Marika Vila, i una altra amb originals de Pepe Larraz, autor del cartell.
Protagonisme dels universos Marvel i DC
Un altre dels atractius d’aquest 2025 ha estat la mostra de figures a escala real dels superherois dels universos de Marvel i DC. Tot plegat, sobre una superfície d’uns 50.000 metres quadrats on durant tres dies s’han vist una desena d’exposicions, han vingut una quarantena d’artistes convidats i hi ha hagut uns 200 expositors.
Pel que fa a la salut de la llengua catalana al sector, Puig ha assegurat que “cada vegada hi ha més còmic en català” tot i que hi veu “un llarg recorregut” per fer. “Les editorials estan fent un gran esforç i espero que segueixin fent-lo, perquè llegir còmic en català és important” com a referent per a les edicions més joves, ha indicat.

Contra la IA Generativa
Aquest també ha estat el saló que s’ha posicionat més clarament contra la intel·ligència artificial generativa, aquella que permet crear imatges amb estils molt semblants per exemple a un manga professional en qüestió de segons. De fet, el Col·lectiu Autores de Còmic han presentat una campanya gràfica en contra de la IA generativa. Asseguren que al final el que fan aquestes IA és menystenir la feina més creativa i artesanal dels autors.