Centenars de bates blanques, aquest cop de cuiners, amb un objectiu comú: situar la cuina catalana als receptaris internacionals. És el tret de sortida d'una campanya que s'allargarà fins al març de l'any vinent. Aleshores, els responsables de la Fundació Institut Català de la Cuina hauran de lliurar a la UNESCO la documentació necessària per aconseguir el seu reconeixement. FERRAN MASCARELL, conseller de Cultura "No cal que dubteu, sou patrimoni ja de la humanitat perquè la cuina catalana tothom la reconeix com a tal. Ara el que hem d'aconseguir és que, a més a més, els organismes internacionals en facin el reconeixement." Per aconseguir-ho partiran de l'exemple dels Castellers, que han fet un recorregut semblant i que avui els han volgut donar suport. El dossier haurà d'incloure documentació històrica que acrediti l'antiguitat de les receptes i activitats de sensibilització. Per això, s'organitzaran congressos i jornades professionals per posar en valor el calendari gastronòmic català. Una altra manera de donar suport a la inicativa és a través de les cartes dels establiments. Desde la Fundació Institut Català de la Cuina han demanat als establiments que avui, incloguin la crema catalana a la carta de postres. La cuina catalana és, pels impulsors de la candidatura, un símbol d'identitat. Combina la tradició amb un esperit innovador i ho fa partint dels productes de la terra. JOSEP MARIA PELEGRÍ, conseller d'agricultura "La cuina catalana, si ha tingut un gran encert, ha estat la recerca constant i permanent dels productes de qualitat i de la proximitat, d'aquells productes que són nostres." Aconseguir aquest reconeixement, suposaria un gran impuls per a Catalunya i no només per a la indústria alimentària. També altres sectors, com el de l'agricultura o el turisme, se'n podrien beneficiar.

Els actes de la campanya “Tothom a taula” s’allargaran durant tot un any. Els impulsors de la iniciativa han de presentar el dossier a la UNESCO el mes de març de 2013. El document ha de contenir documentació històrica que acrediti l’antiguitat de les receptes, però al marge d’això, també caldrà haver fet una tasca de sensibilització social per donar a conèixer els plats més tradicionals.

Tot plegat arrenca només cinc dies després que el president de la Generalitat, Artur Mas, presentés la candidatura a la UNESCO. Per a la resolució, però, caldrà esperar fins a l’octubre de l’any que ve.

La Fundació Institut Català de la Cuina destaca que la gastronomia catalana té un potent rerefons històric, ja que els primers receptaris escrits en llengua catalana daten del segle XIV. A més, defensa que la seva base són els productes de qualitat i de proximitat.