ANNA LLEDONOSA, directora de l'Escola Baldiri Reixac "La tutora els va proposar veure un documental que es deia 'Sota terra', Situat a Isona, on hi ha restes paleontològiques interessants. Tot això els va motivar. Quan ho van tocar van dir a veure què hi podem trobar, aquí. I anàvem excavant, pati rere pati. Altres nens es van engrescar a excavar fins i tot els més grans d'altres cicles diuen que també van col·laborar a reseguir el contorn fins que es va poder veure el trencadís. Llavors van veure que això era una troballa important".

El joc d’excavar i fer d’arqueològes va acabar amb premi. La troballa va sorprendre els nens que jugaven amb les pales i la sorra al pati de l’escola. Els nens van trobar la base d’una columna de Gaudí amb el trencadís visible, molt a prop de la superfície. Els alumnes són conscients de la història d’Antoni Gaudí perquè el centre està situat a l’interior del recinte del Parc Güell. Per això en un primer moment els més petits van entendre que es tractava d’una troballa important.

La directora de l’Escola Baldiri Reixac, Anna Lledonosa, ha explicat a BTV que els arqueòlegs i experts en patrimoni del Parc Güell ja han visitat la troballa i asseguren que es tracta d’una columna original de l’artista i que s’ha de preservar. També Patrimoni Històric de Barcelona s’hi ha pronunciat i ha explicat que el més probable és que Antoni Gaudí utilitzés el pati de l’escola per fer les proves abans d’incorporar les peces que més li agradaven al Parc Güell.

Els experts de totes dues entitats han coincidit que la columna no es retiri de l’escola perquè forma part del patrimoni històric del Parc Güell. De fet, el centre escolar ocupa la Casa del Comte Güell, dissenyada per Gaudí i on van viure durant anys el comte Güell i la seva família. La direcció de l’escola espera que la columna que han descobert els alumnes es pugui fer més visible. De moment la peça queda al descobert i envoltada per un cordó que no hi permet l’accés ni trepitjar-la. La troballa ha animat els alumnes a seguir excavant a la sorra del pati.