Els periodistes han demanat respecte per la llibertat d'expressió, un dels drets fonamentals protegits per les Nacions Unides. Afirmen que la llei electoral ofereix diverses interpretacions però la fórmula de blocs que s'aplica als mitjans és molt restrictiva. MERCÈ DÍEZ, professora de Periodisme a la UAB "Per reformar la constitució espanyola es necessita una majoria qualificada però no unanimitat. En canvi, en l'aplicació dels blocs electorals, la Junta Electoral Central, no la llei, la doctrina, reclama unanimitat. " Segons els professionals, es tracta d'un mecanisme que hauria de protegir el pluralisme, però, finalment, l'acaba deteriorant. Estableix criteris similars entre periodisme i publicitat i dóna avantatge als mitjans privats. MARIA ASSUMPCIÓ VILÀ, Síndica de Greuges "És una incongruència i un greuge comparatiu important" CARLES PRATS, president del Grup Mitjans Públics Col·legi Periodistes "Aquest sistema és caduc, és obsolet, per dir-ho en paraules suaus, és tan absurd i extemporani que tard o d'hora haurà de caure" Els periodistes tenen clar que cal buscar noves escletxes, fer aliances i recordar als partits polítics que el Parlament va aprovar una moció per superar els blocs electorals.

L’acte s’ha celebrat en el marc de la campanya electoral de cara a les eleccions del proper 20 de desembre, en què els mitjans de comunicació públics han d’informar dels actes electorals en funció de l’ordre i els temps prefixats per a cada partit polític i no per criteris estrictament periodístics. Denuncien que, tot i que el mecanisme hauria de protegir el pluralisme, finalment l’acaba deteriorant perquè estableix criteris similars entre periodisme i publicitat.

Segons els professionals del sector, la llei electoral ofereix diverses interpretacions però la fórmula de blocs que s’aplica als mitjans és molt restrictiva. Ho denuncia Mercè Díez, professora de Periodisme de la UAB, que alerta que per reformar la Constitució espanyola es necessita una majoria qualificada de dos terços però no unanimitat, un criteri que sí que reclama la doctrina de la Junta Electoral Central als mitjans públics.

Precisament, la síndica de Greuges de Barcelona, Assumpció Vilà, ha denunciat el “greuge” i la “incongruència” que suposa per als mitjans públics i proposa que el sector faci aliances amb altres actors com associacions, entitats o la comunitat educativa. També recorden que el Parlament de Catalunya va aprovar una moció per unanimitat per superar els blocs electorals.

En una entrevista a Barcelona FM, el president del grup de treball de Mitjans Públics del Col·legi de Periodistes, el periodista Carles Prats, ha titllat els blocs d’“anomalia” i ha demanat que no es limiti la llibertat d’informació dels ciutadans. El periodista, a més, ha recordat que la llei electoral té escletxes que es poden aprofitar per fer informació electoral sense blocs informatius, tal com fan en alguns municipis com Mataró o Sant Cugat del Vallès. Tot i això, Prats ha criticat la manca de voluntat política per aprofitar aquestes escletxes a favor d’una informació “pública i plural”.