El popular refresc ha destapat passions al llarg dels 125 anys d'història i avui són molts els col·leccionistes que s'apleguen al voltant de la marca. MONTSERRAT PIFARRÉ, col·leccionista visitant "Tinc una vitrina amb totes les coses de la Coca-Cola i no m'hi caben les coses grosses, però lo petitet... No em dol gastar-me el que sigui. Bé, tinc Coca-Coles fins i tot de l'Argentina, que em va portar el meu fill quan es va casar." ALBERT TOLÓN, col·leccionista visitant "És com una mica de fetitxisme: totes aquestes col·leccions! L'empresa de la Coca-Cola fa molts anys, t'agrada, i un dia trobes que hi ha col·leccionistes, t'hi impliques i acabes fen-te col·leccionista tu també." JOHAN VAN MIERLO, expositor i col·leccionista "Els col·leccionistes espanyols són diferents als dels Països Baixos. Aquests últims busquen llaunes, i aquí la gent vol xapes, taps d'ampolla." ALBERT MOLINA, president del Coca-Cola Collectors Club Spain "Es poden trobar peces d'un euro fins a 700, buscant sempre la peça preuada que qualsevol col·leccionista pot trobar." Per exemple, aquests galons de mitjan segle vint. Amb ells s'importava el xarop que, un cop a Barcelona, es barrejava amb l'aigua carbonatada i el sucre. O aquesta ampolla de 1915, quan no hi havia etiquetes i calia gravar el nom al vidre. ANTONIO MARTÍNEZ, expositor i col·leccionista "N'hi ha d'antigues, que es poden aconseguir, com la que van fer per la boda de Lady Di i Carles d'Anglaterra, o ampolles que s'han recuperat d'un barco de guerra enfonsat durant la Segona Guerra Mundial." L'Antonio fa 40 anys que acumula objectes, els mateixos que ha treballat per la marca, i en jubilar-se va decidir convertir la col·lecció en el Museu de la Coca-Cola de Castellar del Vallès.

Aquestes trobades conviden a conèixer qui hi ha al darrere, saber què mou els col·leccionistes de la Coca-Cola. La majoria han començat amb aquesta afició de grans, però ho relacionen amb les ampolles de refresc de la infantesa, com la Montserrat Pifarré, que va començar acumulant-ne gots i ara dedica a la marca una vitrina sencera.

Però qui demostra una vertadera passió per aquesta beguda, comercialitzada a més de 200 països de tot el món, és l’Antonio Martínez, que ha treballat 40 anys en l’empresa, els mateixos que ha dedicat a la col·lecció. Amb el temps, havia reunit tants objectes que, en jubilar-se, va optar per convertir la seva dèria en el Museu de la Coca-Cola que hi ha a Castellar del Vallès.

De la farmàcia al súper

L’Antonio Martínez recorda que la Coca-Cola va néixer en una farmàcia l’any 1886, concretament a la farmàcia Jacobs d’Atlanta, a l’estat nord-americà de Georgia. John Pemberton buscava un remei contra el mal de cap i les nàusees, i va crear un xarop amb extractes de fulla de coca i llavors de cola. Al cap de poc, Pemberton va vendre la fórmula i la marca i convertida en The Coca-Cola Company va estendre’s a tot el món. Tot i així, a l’Estat espanyol no va arribar oficialment fins el 1953, quan es va començar a fabricar a l’única planta, situada a Barcelona. Abans, però, podia obtenir-se, explica Martínez, a través del contraband.

FE D’ERRADA:
En el moment de publicar la notícia, figurava “l’any 1996” en lloc de 1896. Aquesta és la data correcta en què es va començar a fabricar la Coca-Cola, que enguany fa 125 anys.