La Biblioteca Sofia Barat organitza un club de lectura de nivell bàsic-mitjà a través del Centre de Normalització Lingüística. Alguns dels participants són alumnes dels cursos del centre, però també hi ha altres lectors que es volen introduir en el català. Hi ha nouvinguts i també ciutadans que fa anys que viuen a Barcelona. La iniciativa es fa a altres biblioteques de la ciutat,  però és el primer any que es fa a la Dreta de l’Eixample.

Camp de proves per a nous parlants

Les sessions del club de lectura a la Biblioteca Sofia Barat es fan cada segon dijous de mes. En l’última sessió, el llibre a comentar ha estat una versió adaptada de ‘Mar i cel’. “El que fem és crear un espai on els alumnes, a la vegada que llegeixen en català, puguin practicar la parla”, explica Anna Andreu, tècnica del servei de Normalització Lingüística, “un àmbit on perdre la vergonya i guanyar en fluïdesa”.

“De qualsevol llibre s’aprèn”

Els llibres que es comenten al club es trien de la col·lecció “Català fàcil”, que recull obres d’autors catalans i també obres clàssiques. Poder-les compartir amb altres lectors és una motivació extra. Els participants troben incentius diferents per participar-hi. “El meu vocabulari en castellà és molt ampli”, diu Estrella Arredondo, membre del club de lectura “i, per això, tendeixo a parlar en castellà, tot i que quan vaig al mercat o una conversa curta, sí que parlo català”. Alejandro Rosado afegeix que el club li agrada molt “perquè sempre de qualsevol llibre s’aprèn alguna cosa d’història”.