El Poblenou s’està consolidant com un barri cultural, creatiu i amb una aposta clara per l’art. Per això, l’associació Poblenou Urban District suma una nova proposta a l’agenda d’activitats de la zona. Aquest divendres s’ha estrenat AR-DE, un circuit per galeries, sales d’exposicions i museus del barri que se celebrarà dues vegades l’any.

En aquesta primera edició hi participen 11 espais, com l’Haba Gallery, Can Framis o La plataforma. Oferiran jornades de portes obertes durant tot el cap de setmana amb l’objectiu d’apropar l’obra que exposen als barcelonins i per atreure compradors nous. Per exemple, Cecilia Lobel, directora de l’L&B Gallery explica que treballen, majoritàriament, amb artistes locals: “Els exportem i els internacionalitzem, però també volem que els coneguin aquí.”

Els participants també han volgut fer valer el potencial del barri en l’àmbit del disseny. De fet, Sarah Salas, copropietària de Noak Room, ha ressaltat la concentració de tallers d’artistes, museus i espais creatius del Poblenou: “Volem ser un barri que es reconegui per una oferta cultural àmplia.”

Visites guiades irrepetibles

AR-DE també ha organitzat activitats paral·leles, com xerrades itinerants i gratuïtes, que tenen com a objectiu obrir un debat amb la ciutadania sobre qüestions com la relació entre la creativitat i l’entorn urbà. També ha ofert la possibilitat de visitar exposicions de la mà dels creadors, com Joan Fontcuberta.

El fotògraf i artista ha explicat als visitants l’exposició ‘Monstres’, una mostra que explora el trànsit entre la fotografia analògica i l’algorítmica, que acull Can Framis. Fontcuberta reconeix que l’objectiu d’un creador és compartir la seva obra i n’agraeix l’oportunitat: “Aquest compartir les idees, l’experiència i, per tant, explicar-ho és part de l’obra mateixa: una obra sense explicació deixa de ser obra.”