El Circ Històric Raluy ha estrenat a Barcelona ‘Vekante’, un espectacle que ha fet gira per mitja Catalunya. És el primer espectacle del circ sota la direcció de Rosa Raluy, després del traspàs de Carlos Raluy fa dos anys. “És l’espectacle que estàvem buscant. Hem procurat que el ritme no decaigui en cap moment”, afirma William Giribaldi, marit de Rosa Raluy i codirector artístic de la companyia.

‘Vekante’, que el 2019 va merèxier un Premi Zirkòlica com a millor espectacle de carpa, presenta artistes i números nous al Raluy, com un número de malabars de Mikhail Serdioukov; un de roda Cyr de Valentino Didone, coreògraf de moviment de tot l’espectacle; o un número d’il·lusionisme de Jimmy Saylon. “Fitxar artistes és relativament fàcil, perquè per culpa de la pandèmia han tancat molts circs i sales, però fitxar els més bons ja no és tan senzill. Però el Raluy s’ha fet un nom a tot el món i els artistes hi volen venir”, explica Giribaldi.

‘Vekante’, el despertar

Rosa Raluy i William Giribaldi també intervenen en l’espectacle amb números d’equilibrisme i malabars, en un espectacle que té títol en esperanto. “El vam triar perquè l’esperanto era una llengua amb vocació universal, i perquè vol dir ‘despertar’, que és el que hem fet després de la pandèmia”, comenta Giribaldi.

Bona notícia per a l’Històric Raluy. És el retorn a casa de les germanes Jillian i Kimberley Giribaldi Raluy, filles dels directors, que van treballar un temps al prestigiós Cirque d’Hiver Bouglione de París. ‘Vekante’ es representa amb reducció d’aforament al 70 %, perquè per acollir el 100 % el circ hauria d’haver renunciat a vendre begudes, crispetes i llaminadures que es poden dur dins la carpa.