La intenció última de la institució, però, és fer més gran el percentatge de públic que va a mirar pel·lícules catalanes. Segons els càlculs que té l’Acadèmia, només el 8 % dels espectadors compren l’entrada per a títols fets aquí. Una xifra que queda molt lluny del 45 % de quota que el cinema propi té a França i que és el model en el qual es vol emmirallar el català.

El nou cicle posarà films d’estrena recent, i probables candidats als Premis Gaudí (per això el nom), a l’abast de poblacions en què l’oferta comercial és molt minsa o pràcticament nul·la. És el cas, per exemple, de Berga i Igualada, on la crisi va deixar tota la comarca sense cap sala de cinema amb programació estable.

La primera edició del Cicle Gaudí inclou la projecció de cinc pel·lícules: ‘El rei borni’, ‘Cerca de tu casa’, ‘La propera pell’, ‘100 metros’ i ‘Ebre, del bressol a la batalla’. La selecció de les obres ha anat a càrrec d’un comitè format per distribuïdors i exhibidors perquè, segons ha explicat la presidenta de l’Acadèmia, Isona Passola, es volia que els criteris de selecció fossin els que permetin “aconseguir el màxim de públic”.

Tot i aquests criteris comercials, els preus de les entrades seran força més baixos dels habituals a la majoria de cinemes. Les entrades costaran 4,5 euros i els titulars del Carnet Jove en pagaran tres. Les projeccions es faran cada tercer dijous de mes, a partir del 15 de setembre i fins al desembre. El nou cicle té un pressupost de 120.000 euros, dels quals la Diputació i la Generalitat n’hi posen 50.000 cadascuna i la Societat General d’Autors i Editors (SGAE) hi aporta 20.000.

Si aquesta primera programació a comarques té una bona acollida, la intenció de l’Acadèmia és fer-ne un cicle estable i amb més pel·lícules en cartera. Passola defensa que la programació d’aquest any “reflecteix la diversitat de la nostra cinematografia”.