Enguany se celebra la tercera edició del cicle De Figues i Flors. Un projecte feminista creat al Centre Cívic Sarrià per commemorar el Dia Internacional de les Dones. Aquest any engloba cinc activitats: un espectacle de circ del Kolektivo Kónika, un repte a realitzar, un berenar virtual i dues exposicions: una sobre la força de les dones i una altra sobre cistelleria.

Una altra aproximació al concepte de la força

En les fotografies que pengen del sostre hi podem veure dones de totes les edats i tots els àmbits, treballant, gaudint o cuidant altres persones. Unes instantànies que han aportat talleristes, col·laboradores i usuàries del centre per mostrar una força diferent. “Amb la instal·lació fotogràfica volem fer reflexionar el visitant sobre el concepte de la força. La paraula ‘força’ sempre s’ha atribuït a la descripció de l’home i creiem que les dones són molt fortes i per molts motius diferents, no cal que sigui la força física, tot i que també”, explica Júlia Terés del Centre Cívic Sarrià.

El cistell com a símbol de la sororitat

L’exposició “A cabassos” mostra quatre projectes d’artesania liderats per dones. Mònica Guilera, Anna Sínia, Cèlia Prats, Ses Madones de sa Llata i Araceli Iranzo ens mostren amb fotografies com creen cistells i cabassos amb productes de proximitat i com recuperen un art que s’estava perdent.

Mònica Guilera fent un cistell amb materials de proximitat

L’exposició, al marge de donar a conèixer els projectes artesanals, vol mostrar el cistell com a metàfora de la força i de les diferents formes que pot prendre. “El cistell és un bon símbol d’aquesta força per la idea de xarxa, perquè és una xarxa amb teixits que s’entrellacen i se sostenen. Una xarxa que permet transportar, aguantar coses, tenir-ne cura”, explica Ivette Roche del Centre Cívic Sarrià.

Un berenar virtual

Cadascun dels projectes artesanals es podrà conèixer amb més profunditat en un berenar virtual obert a tothom el 16 de març a les 18 h a la plataforma Zoom. Una excusa perquè la xarxa i l’entramat dels cistells es converteixi en una xarxa entre les dones que han participat en el cicle De Figues i Flors. “És important donar visibilitat aquests oficis artesanals. Totes treballem a escala individual a casa nostra, però estar connectades ens ajuda“, argumenta Mònica Guilera, artesana de cistelleria tradicional catalana des de fa 21 anys.