Els Salesians de Maria Auxiliadora han cedit la col·lecció fotogràfica de Martí Codolar a l’Arxiu Municipal d’Horta-Guinardó per a un període de 20 anys. La col·lecció està formada per gairebé 700 imatges fetes pel fotògraf amateur Joaquim Maria Pascual Martí-Codolar, que retraten part de la vida de la Barcelona de fa un segle. Ara, l’arxiu iniciarà la tasca de classificació i digitalització de totes les fotografies.

A la col·lecció hi ha negatius, positius i plaques de vidre, que daten de finals del segle XIX i principis del XX. Entre el material, es troba una placa de vidre amb la coneguda imatge de Sant Joan Bosco del 1886, quan va visitar la finca dels Martí-Codolar, també coneguda com la Granja Vella.

Fotografies de la Granja Vella

Les imatges de la col·lecció permeten veure com vivia aquesta família burgesa. “Es veu com anaven vestits i la seva pròpia vida, així com fotografies d’alguns viatges que havien fet”, explica Glòria Gimeno, responsable de l’Arxiu d’Horta-Guinardó. També hi ha documentació sobre vaixells i “dels inicis del Zoo de Barcelona perquè aquesta família tenia animals a casa”, diu Gimeno. De fet, la col·lecció privada d’animals que l’empresari Lluís Martí-Codolar tenia a la Granja Vella va ser l’origen del zoo actual de la ciutat.

La casa dels Martí-Codolar estava situada a l’avinguda del Cardenal Vidal i Barraquer. El 1946, la família va cedir la finca a la congregació dels salesians. Posteriorment, l’Ajuntament de Barcelona va comprar als salesians una gran extensió de la finca per a la construcció del Parc de la Vall d’Hebron, amb tot d’instal·lacions esportives incloses dins la remodelació dels barris de la Teixonera, Horta i la Vall d’Hebron.