Fa 50 anys Jaume Figueras, Antoni Kirchner i Pere Ignasi Fages van programar al cinema Publi ‘Repulsión’, fet que va marcar l’inici de les sales d’art i assaig a Catalunya. El grup va continuar programant en altres sales: Alexis, Aquitania, Arcadia, Atenas, Ars, Arkadin, Maldà, Capsa i Casablanca. Havia nascut el Cercle A, referent d’un nou espectador cinèfil.

Antoni Kirchner i Jaume Figueras, dos dels fundadors del Cercle A amb el ja traspassat Pere Ignasi Fages, han assistit a la inauguració de l’exposició “La quadratura del Cercle A” amb el director de La Filmoteca, Esteve Riambau. 

Kirchner, Fages i Figueras van començar projectant al cinema Publi ‘Repulsión’  el 1967. Van fundar els Arkadin i els Capsa i van començar a programar sales ja existents, com l’Atenas o l’Ars. Per posar publicitat conjunta als diaris i aprofitant que moltes sales començaven amb la lletra A, es van empescar Cercle A, marca ni tan sols registrada. Projectar clàssics anteriorment prohibits, i no només títols recents, va ser clau, com es va demostrar amb els mesos en cartell de ‘To be or not to be’. Amb l’exposició de cartells, programes de mà i fotografies, La Filmoteca reconeix el paper del Cercle A en la formació, a Catalunya, d’un nou espectador cinèfil, més inquiet i exigent.