"És molt important recuperar-la. Falta espais. A Sarria si que tenim, però a Sant Gervarsi, d'on jo soc no en tenim espai. Hi ha places però no és al mateix." "El sitio es espectacular, es muy bonito como han dejado los jardines y todo. Precioso la verdad"

Després d’anys de batalla legal amb les hereves de Julio Muñoz Ramonet, finalment, l’any passat van lliurar les claus de la finca a l’Ajuntament, obligades per una sentència judicial del Tribunal Suprem. Ara, Barcelona té un nou espai verd i aquest diumenge s’ha inaugurat amb activitats i actuacions musicals.

Els visitants han fotografiat cada racó dels jardins acompanyats de la música de l’Orquestra Barroca de Barcelona. Artistes d‘arts plàstiques i “urban sketchers” han aprofitat l’oportunitat per il·lustrar l’espai verd a les seves llibretes. A més, s’han organitzat activitats per a tots els públics, com la narració d’’Una història a cau d’orella’ (inspirada en la història de la finca), per Ona Contacontes, i la performance artística ‘Natures’, a càrrec de la companyia d’arts de carrer Insòlits.

Es tracta d’un jardí històric típic de la burgesia catalana de principis del segle XX que s’ha conservat fins als nostres dies, i que va dissenyar originàriament Jean Claude Nicolas Forestier. Durant més d’un any, l’Ajuntament ha treballat per reurbanitzar l’espai verd, juntament amb el sistema de reg i l’enllumenat.

Amb les actuacions, s’ha volgut recuperar el disseny i la vegetació originals ideats per Forestier el 1916, i per Joan Mirambell el 1956. S’ha millorat l’accessibilitat a totes les zones de passeig i s’ha reconvertit la piscina en un estany. Els murs i les escales històriques s’han mantingut pel seu valor patrimonial i en la renovació de la vegetació també s’ha respectat el caràcter original. En aquest sentit, s’han conservat exemplars d’arbres, com el til·ler, l’auró negre, el lledoner i algunes de les plantes més característiques de l’època.

Pel que fa als dos edificis que hi ha a la finca, encara no estan oberts al públic. La casa principal es convertirà en un espai expositiu de les col·leccions del llegat artístic de Muñoz Ramonet. D’altra banda, l’immoble annex del carrer de l’Avenir serà una biblioteca especialitzada en obres internacionals, però no s’inaugurarà fins a 2018.