Escrita el 1928, aquesta és la primera novel·la eròtica en veu femenina. Actualment una temàtica ben acollida entre la societat però que fa gairebé un segle no era pas així. GEMMA BARRUFET, 'A peu de pàgina' "És una novel·la que es va prohibir perquè precisament, en aquest any, a principi de segle era molt difícil que una dona parlés amb tanta llibertat sobre la seva sexualitat." Entre la infinitat d'exemplars, en trobem de temàtiques diverses com aquest de mitjan segle XX, escrit per un ciutadà de Guinea crític amb la colonització. Però no només hi ha novel·les sinó també còmics. Com el d'en 'Jan i Trencapins', d'origen francès i del qual es va censurar una pàgina perquè, suposadament, es feia apologia a la violència. JORDI GISPERT, Llibreria 22 "Hi ha hagut una part de censura al retallar una pàgina sencera en la qual es tortura un vigilant." CARME SANMIQUEL, clienta "L'Anaïs Nin és una autora que no va estar compresa en el seu temps perquè era una dona molt avançada a principis del segle passat i aquesta petita joia encara em faltava." La Fira del Llibre Prohibit forma part de la Setmana sobre aquesta temàtica, i és una petita part del que podem trobar a El Born Centre Cultural, on també hi ha una exposició sobre la literatura censurada dels últims dos segles. MONTSE VILA, comissària de 'Vermell de censura' "Necessitem la memòria històrica per evitar que torni a passar... tot i que també passa ara, tenim l'exemple de la revista 'El Jueves', de fa quatre dies" L'exposició i la resta d'activitats relacionades amb la Setmana del Llibre Prohibit s'allargaran fins al proper dijous 11 de juny.
Després d’una estrena d’èxit, la Fira del Llibre Prohibit celebra la segona edició a Barcelona amb l’objectiu de continuar potenciant l’esdeveniment. Hi ha xerrades, tallers i activitats per reflexionar sobre la persecució d’alguns llibres al llarg de la història, fins al punt de ser prohibits i censurats. Justament aquestes obres, els exemplars que en queden, han estat les més buscades a la fira feta avui a la plaça de davant d’El Born Centre Cultural.
Una altra de les activitats centrals de la jornada ha estat l’exposició “Vermell de censura”, en què es fa un repàs de la repressió de diferents èpoques fins a l’actualitat. Un dels apunts que en fa una de les comissàries de la mostra, Montse Vila, és que “actualment encara hi ha censura en molts països i, sobretot, autocensura”. Com a exemples posa el cas de la saga d’èxit ‘Els jocs de la fam’, que ha estat prohibida a bona part dels Estats Units o, un exemple més proper, el de la revista satírica ‘El Jueves’, quan van dimitir vuit dibuixants després que la direcció decidís canviar una caricatura sobre la monarquia espanyola.
Per amenitzar la cita, els organitzadors de la Fira de Llibres Prohibits també han preparat tallers de música i teatre per al públic infantil en què se’ls ha fet entendre com ha afectat la censura a moltes obres literàries al llarg de la història. Les activitats relacionades amb la Setmana del Llibre Prohibit van començar dimecres passat i s’allargaran fins dijous, 11 de juny.