Els responsables de l’organització de la cavalcada de Reis aposten per separar la política del seguici de Ses Majestats. La cap de Festes i Tradicions de l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB), Marta Almirall, considera que “les coses no s’han de barrejar” i remarca que, per part seva, han estat “molt rigorosos” en mantenir l’essència de la tradició dels Reis d’Orient a l’hora de renovar la rua del 5 de gener.

A preguntes dels periodistes durant la presentació de la cavalcada d’aquest 2018, Almirall també ha afirmat que “som un país de llibertat i em semblen molt bé les iniciatives que pot tenir cadascú”. La directora artística del seguici reial, però, ha remarcat que es tracta d’una opinió personal.

La polèmica ha sorgit després que en alguns municipis s’hagi animat els participants a acudir a la rua amb llaços o altres elements grocs per reclamar l’alliberament d’Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, en presó provisional per la causa judicial vinculada al procés sobiranista. És el cas de l’ANC de Manresa i d’Òmnium al Bages i el Moianès. Tot i això, l‘ANC assegura que no s’ha fet cap crida específica a Barcelona.