Enguany la cavalcada ha fet un homenatge als gremis de la ciutat. Havien estat organitzacions professionals que van acumular un gran poder polític i econòmic a la Barcelona del segle XVII. Tal n'era la importància que van arribar a crear la Coronel·la. "Es tracta d'una institució d'autodefensa que estava formada per ciutadans, molts d'ells muntaven a cavall, i que precisament pertanyien als diferents gremis. Durant el setge de Barcelona va arribar a aplegar 3.500 homes sota les ordres de Rafael de Casanova." Un esperit, el de 1714, que ha quedat plasmat en aquest gegant de la colla de Nou Barris. El conegut com a Gegant del Tricentanari avui s'ha estrenat en la cavalcada. Un ambient clàssic i ple de referències històriques que no ha fet gaire nosa al públic més entregat, els més joves, que avui han gaudit com sempre. I ja ho diu el lema de la cavalcada d'aquest any, "Roda el món i torna al Born".
Entre d’altres, s’hi han pogut veure gegants, els diferents gremis d’artesans i la Coronela de Barcelona. Una institució d’autodefensa que estava precisament integrada per persones de cada gremi, algunes d’elles inclús muntaven a cavall. En el moment àlgid del setge de Barcelona de 1714, fins a 4.500 persones formaven la Coronela de la ciutat. I també els gegants s’han vist impregnats per aquest esperit de 1700. El gegant del Tricentenari, de la colla de Nou Barris, ha fet la seva posada de llarg en la cavalcada. La imatge de Josep Galceran, terratinent de Torre Baró, ha tancat el primer bloc de la cavalcada més protocol·lària.
L’itinerari ha estat una mica diferent del d’altres anys, que habitualment feia un recorregut pel barri Gòtic. Enguany, ha passat per l’antic Born en homenatge a aquest Tricentenari i acaba amb totes les figures entrant al pati de l’Ajuntament. El punt final el posa el ball de l’Àliga i dels gegants de la ciutat, Jaume I i Violant d’Hongria, a la plaça de Sant Jaume.