Els Castellers de Sants han actuat per primera vegada a Suïssa i ho han fet pujant tres castells de set i tres pilars de quatre. Més de 200 borinots han viatjat a Zuric per celebrar el 60è aniversari del Casal Català, una experiència que coincideix amb l’any de celebració del 30è aniversari de l’entitat de Sants.

Quatre dies mostrant la cultura catalana

La colla santsenca ha estat quatre dies a Suïssa i ha realitzat dues actuacions. La primera divendres passat a Neuchâtel, gràcies a la invitació d‘Òmnium Cultural. I la segona aquest diumenge al matí, a la mítica Helvetiaplatz de Zuric. Aquí els de la camisa grisa han alçat tres pilars de quatre i han descarregat tres castells de set: un 4d7, un 5d7 i un 4d7 amb agulla al ritme de les gralles que no han deixat de sonar durant la jornada castellera en la qual també ha participat la colla castellera de Lausana, de recent creació.

Aquest és el primer viatge que els Castellers de Sants fan després de la pandèmia de la covid. Els darrers van ser el 2014, quan van actuar a Estocolm i Lisboa i el 2013 que ho van fer al Festival dels Govindes de Thane, a l’Índia. Abans, els de la camisa grisa s’havien fet veure també a França i Bèlgica.

Un any farcit d’actes i projectes per celebrar els 30 anys

Els Castellers de Sants celebren aquest any el 30è aniversari amb la satisfacció de tenir mig miler de camises en actiu i de ser l’única colla de la ciutat capaç d’aixecar ara mateix castells de nou pisos. Els borinots però aspiren a tornar aixecar castells de gamma extra, fita que no han tornat a assolir des del 2018.

A més de les actuacions a plaça, els de la camisa grisa estan impulsant aquesta temporada altres projectes culturals com un llibre infantil sobre el món casteller que es presentarà al setembre durant la Setmana del Llibre en Català i un joc de taula amb els castells com a epicentre que la colla santsenca està elaborant amb el Secretariat de Sants i que sortirà a la llum coincidint amb la Diada.