Centenars de castellers seran els ambaixadors del dret a decidir el pròxim 8 de juny. Amb el lema “Volem votar – Castells per la democràcia”, 10 colles actuaran simultàniament en set ciutats europees: Berlín, Brussel·les, Ginebra, Lisboa, Londres, París i Barcelona. Els Borinots viatjaran a Portugal. Els Castellers de Barcelona actuaran al costat dels Minyons de Terrassa i dels Castellers de Sabadell a la plaça de Sant Jaume. Els Castellers de la Sagrada Família aixecaran castells davant d’un dels símbols de la ciutat, la Sagrada Família.

Òmnium Cultural vol internacionalitzar així el dret a decidir i reivindicar la consulta sobiranista del pròxim 9 de novembre. A més, la iniciativa serà un aparador de la cultura catalana i, concretament, dels valors castellers.

Aquest mateix dilluns s’ha obert una campanya de micromecenatge a través de la plataforma Verkami per finançar part de la iniciativa. Es volen recollir 120.000 euros, el 30% del cost de l’acció. Les colles castelleres que creuin les fronteres assumiran bona part de les despeses del viatge. Els recursos d’Òmnium cobriran la resta de despeses.

Els organitzadors obren la porta a la participació de més colles castelleres. Tot i això, tant els Castellers de la Vila de Gràcia com els Castellers del Poble Sec i la Jove de Barcelona descarten sumar-s’hi per no sobrecarregar el calendari. Els graciencs afegeixen que el cost econòmic que comportaria també ha estat un impediment.