Biblioteques de Barcelona ha fet públiques les dades de préstecs de novel·les a tots els centres de la ciutat el 2017. La llista està encapçalada per escriptores supervendes, com ara Dolores Redondo. Són 200 títols que, en un 70 per cent, s’ha optat per demanar en castellà. A partir d’aquest any, a betevé publicarem trimestralment aquestes dades.

El nombre de préstecs de novel·les en una biblioteca ve condicionat per diferents circumstàncies. Pot ser per un llibre que es demani a un institut de lectura obligada, pel títol triat en un club de lectura o bé perquè un autor ha estat reconegut amb un premi. També augmenten els préstecs quan se celebra alguna efemèride, com ara un centenari.

Tot i això, al capdavant de la llista del 2017, hi ha una autèntica especialista en best-sellers. Dels cinc primers títols, quatre són de Dolores Redondo. Aquest és el rànquing de les 10 novel·les més prestades a totes les biblioteques de Barcelona.

Com es pot veure en aquest rànquing, la diferència d’idioma a l’hora de demanar un llibre és gran. El percentatge es confirma si s’agafen les primeres 200 novel·les en préstec a totes les biblioteques municipals.

En el cas dels districtes, aquesta proporció entre el català i el castellà es manté. El que canvia és que desapareixen els best-sellers de Dolores Redondo i entren en la llista altres autors com Julio Cortázar a Gràcia o Rudyard Kipling a les Corts.

I si voleu saber quin és el rànquing a la vostra biblioteca, en la taula de més a baix es poden consultar les dades equipament per equipament. A Barcelona hi ha 40 biblioteques, però només mostrem els préstecs de 39 centres, ja que encara no s’havia incorporat la Biblioteca Montserrat Abelló, de les Corts, acabada d’inaugurar.

I a partir d’aquest any, en el web de betevé ampliarem regularment la informació dels préstecs a les biblioteques municipals. Cada trimestre oferirem el rànquing dels llibres de ficció, els de no-ficció i els infantils.