El nombre de préstecs de novel·les en una biblioteca ve condicionat per diferents circumstàncies. Pot ser per un llibre que es demani a un institut de lectura obligada, pel títol triat en un club de lectura o bé perquè un autor ha estat reconegut amb un premi. També augmenten els préstecs quan se celebra alguna efemèride, com ara un centenari.

Tot i això, al capdavant de la llista del 2017, hi ha una autèntica especialista en best-sellers. Dels cinc primers títols, quatre són de Dolores Redondo. Aquest és el rànquing de les 10 novel·les més prestades a totes les biblioteques de Barcelona.

Com es pot veure en aquest rànquing, la diferència d’idioma a l’hora de demanar un llibre és gran. El percentatge es confirma si s’agafen les primeres 200 novel·les en préstec a totes les biblioteques municipals.

En el cas dels districtes, aquesta proporció entre el català i el castellà es manté. El que canvia és que desapareixen els best-sellers de Dolores Redondo i entren en la llista altres autors com Julio Cortázar a Gràcia o Rudyard Kipling a les Corts.

I si voleu saber quin és el rànquing a la vostra biblioteca, en la taula de més a baix es poden consultar les dades equipament per equipament. A Barcelona hi ha 40 biblioteques, però només mostrem els préstecs de 39 centres, ja que encara no s’havia incorporat la Biblioteca Montserrat Abelló, de les Corts, acabada d’inaugurar.

I a partir d’aquest any, en el web de betevé ampliarem regularment la informació dels préstecs a les biblioteques municipals. Cada trimestre oferirem el rànquing dels llibres de ficció, els de no-ficció i els infantils.