[vc_row][vc_column][vc_gallery type=”flexslider_slide” interval=”0″ images=”153352,153351,153341,153342,153343,153350,153349,153348,153344,153345,153347,153346″ img_size=”1024×576″ onclick=””][/vc_column][/vc_row]
Una tardor de mala collita
La majoria de castanyeres barcelonines venen fruits gallecs. Diuen que són les millors perquè són més gustoses i fàcils de pelar. Tot i aquestes propietats, la collita ha anat malament perquè ha plogut poc i a alguns el que els està plovent són les crítiques. “La clientela es queixa perquè en una paperina troben castanyes podrides”, afirma el venedor del carrer de la Creu Coberta, a tocar de la plaça d’Espanya. No és l’únic que ho explica. “Aquest any he de vigilar molt cada castanya perquè la collita ha sortit dolenta”, destaca Montserrat Domènech, del carrer de Vila i Vilà.
Fa temps que les castanyeres alerten que la professió corre el risc de desaparèixer. Enguany, les xifres acompanyen aquest fet perquè les llicències per instal·lar una parada al carrer han baixat fins a les 25. Alguns venedors consideren que l’Ajuntament mai no els ho ha posat fàcil. “Abans podíem endollar-nos a un quadre de llums i tenir la parada il·luminada però fa temps que ens ho van prohibir i ara ens hem de buscar la vida”, es queixa Concepción Fernández, castanyera de la plaça de Sants. Ella és de les que preveu que la seva parada desapareixerà perquè els fills no volen dedicar-s’hi.
Queixes per competència deslleial
Hi ha alguns comerciants que assenyalen d’altres per vendre productes que van més enllà de les castanyes i els moniatos. “Hi ha qui ven entrepans, arepes o bosses de llaminadures, i això està prohibit”, apunta Ana González, castanyera de la ronda de Sant Pau. Amb 50 anys de tradició familiar, aquesta venedora considera que l’Ajuntament hauria de concedir més llicències “però per vendre castanyes i no altres productes”.
Històries amb olor de castanya
Belarmino Cao fa 22 anys que cada tardor s’instal·la al carrer dels Enamorats amb la seva parada. Abans era taxista. Una fotografia a les portes de la parada ho corrobora. No és qualsevol imatge ja que si acluquem bé l’ull aconseguim veure Leo Messi immortalitzat sortint del taxi. En Belarmino ho ensenya ben orgullós. La parada reflecteix la història i la filosofia del castanyer que la regenta. També hi trobem cartells en diferents idiomes. Aquest gallec és partidari de conviure amb totes les tradicions, com “el Halloween dels turistes”. “A mi la nit de les bruixes no em treu clientela perquè les castanyes i els moniatos per Tots Sants són sagrats per als catalans”.