L’Ajuntament ha presentat aquest dissabte el calendari de visites per conèixer la Casa de l’Aigua de la Trinitat Vella, un edifici modernista de 100 anys. Es podrà visitar, amb guia, dues vegades a la setmana, els dimarts i els diumenges —cal fer-hi reserva prèvia—, amb l’objectiu de reivindicar aquest equipament, una de les pedres angulars del sistema d’abastament d’aigua de la ciutat. “Des d’aquí, el Museu, amb el Districte i les entitats podem explicar des de l’aqüeducte romà que passava per aquí, fins les aigües Ter-Llobregat que també hi passen, i pel mig tenim el Rec Comtal i tot el sistema d’aigües de Montcada, del qual aquest conjunt forma part”, explica en Joan Roca, director del Museu d’Història de Barcelona (MUHBA).

En la presentació de dissabte ja hi ha hagut veïns que han pogut visitar l’espai, recuperat el 2015, en què també hi treballa el taller d’ocupacions de la Trinitat Vella. La idea del consistori “és connectar, l’any vinent, aquesta casa de l’aigua amb la de la Trinitat Nova”, afirma Carmen Andrés, regidora de Sant Andreu. Amb tot, alguns dels veïns han demanat que el projecte inclogui més coses. És el cas d’Amador Expósito, de l’Associació per la Recerca i la Divulgació de la Memòria Històrica de Trinitat Vella. Explica que “caldria recuperar el parc del voltant de la casa de l’aigua, i tornar a disposar de la zona de bany” que hi havia hagut temps enrere.

Tancada el 1989, la Casa de l’Aigua va ser rehabilitada coincidint amb el centenari de la seva construcció. A hores d’ara, queda per rehabilitar un edifici contigu, utilitzat com a ateneu popular.