cartell sant medir 2023

Ja hi ha cartell de Sant Medir 2023. El 23è Concurs de Cartell de Sant Medir ja té guanyadora i és la il·lustradora gracienca Teresa Calbó, que ja va guanyar aquest mateix concurs el 2018 i també va ser la guardonada en el concurs de cartell de la Festa Major de Gràcia coincidint amb el bicentenari, el 2017. Pel cartell guanyador, donat a conèixer el 18 de desembre, la seva autora ha rebut un premi de 850 euros nets.

Un cartell amb tots els elements de Sant Medir

Teresa Calbó ha viscut la festa tota la vida. “De petita ja hi anava a buscar caramels”, explica . Per això, coneix molt bé aquest esdeveniment del barri i hi ha volgut representar tots els seus personatges: des dels romeus que tiren dolços fins als infants i adults que els recullen, i els diversos utensilis per fer-ho, com ara paraigües girats al revés, bosses o cabassos.

També hi apareixen els cavalls, els músics i l’ermita de Sant Medir, a Sant Cugat. Tot en un ambient festiu que ha il·lustrat amb una línia negra clara i pintat amb només tres colors: el blau, el rosa i un groc ataronjat. “Uns colors que volia que fossin alegres però a la vegada també una mica dolços”, argumenta la il·lustradora. Calbó també va guanyar el concurs el 2018 i en va ser finalista dos altres anys. Enguany també ha guanyat el concurs del cartell de les Fires de Sant Narcís de Girona.

Una tradició històrica

La festa de Sant Medir fa 193 anys que se celebra a Barcelona i es fa en tres districtes de la ciutat: Gràcia, Sarrià – Sant Gervasi i també a Sants-Montjuïc. El forner Josep Vidal i Granés va ser el creador d’aquesta festa perquè un dia va prometre al sant fer una peregrinació fins a l’ermita de Sant Cugat en el seu dia, el 3 de març, si escoltava la seva pregària. Quan va tornar a Gràcia, va repartir dolços entre els infants que es va anar trobant. Com que la peregrinació va anar molt bé, Vidal va repetir-la any rere any, i cada vegada el va acompanyar més gent, fins que van fundar la primera colla de Sant Medir.