El carrer de la Llibertat llueix un guarnit especial per a la Festa Major del 2021. Els veïns han preparat una decoració que recorda els “guarniments tradicionals” amb elements florals fets amb l’antiga tècnica de l’enramada. Tot, per celebrar els 150 anys des del primer guarniment que hi ha documentat: “La primera documentació històrica que tenim d’un guarnit al nostres carrer és d’un diari del 1971. Hem volgut fer un guarnit que representi els que es feien fa 100 o 150 anys” explica Ferran Pons, col·laborador de la comissió de Festes del carrer de la Llibertat. Unes decoracions que, asseguren, eren molt diferents a les que llueixen actualment als carrers de Gràcia durant la Festa Major: “Ara pots veure guarnits temàtics que recreen astronautes, el fons marí, pel·lícules… Aquest any hem volgut aprofitar l’efemèride i fer un guarnit com els d’abans”, ha afegit Ferran Pons.

Decoracions naturals en homenatge als guarnits històrics

Els veïns i veïnes del carrer de la Llibertat han fet servir materials naturals per fer algunes de les enramades que recorden les decoracions que es feien fa més d’un segle. “Hem fet servir matèries naturals, com branques d’eucaliptus, però també hem fet servir paper, tela i plàstic reciclat, propi dels guarnits del segle XX. És la gènesi de tots el guarnits, representat en el d’aquest any”, explica Toni Mañané, president de la comissió de Festes del carrer de la Llibertat.

“Carrer Llibertat: 150 anys de guarnit”, el llibre commemoratiu

La Comissió de Festes del carrer també ha presentat un llibre per commemorar el 150è aniversari. Mitjançant els 21 capítols de “Carrer Llibertat: 150 anys de guarnit”, escrit per Pons i Mañané, es proposa un viatge per la història, no només del carrer de la Llibertat, sinó també de tota la Vila de Gràcia. Els autors han fet una tasca d’investigació, i han estret bona part del material d’arxius, biblioteques i reculls de premsa de les hemeroteques de diaris i setmanaris com “La Campana de Gràcia”.