La Fundació Antoni Tàpies va obrir el 1990 un espai dedicat a l'art a la que havia estat l'antiga seu de l'Editorial Muntaner i Simon. La Fundació, tot i ser un centre de referència mundial de l'obra d'Antoni Tàpies, continua molt integrada al seu entorn. ROSA EVA CAMPO, coordinadora de Projectes Educatius de la Fundació Antoni Tàpies "Els veïns del barri són els primers destinataris de la nostra programació. Amb tota una sèrie de propostes que van des de propostes pel públic familiar, perquè ens interessa molt que les famílies puguin gaudir de les nostres col·leccions del museu, i després, intentem adreçar-nos a tot tipus de públic, i també l'escolar. Tenim relació amb diverses escoles del barri." Des que es va remodelar l'espai, en els anys 2008-2010, la Fundació vol promoure la recerca sobre l'edifici com a part de la memòria del barri. ROSA EVA CAMPO, coordinadora de Projectes Educatius "Vam fer una crida ciutadana. Qualsevol persona que pensi que pot tenir informació perquè algun familiar hi va treballar o per proximitat o sigui del barri i conegui alguna cosa en relació a la història de l'edifici o de l'editorial, doncs estem oberts a rebre-ho. La investigació està en curs." Pel 25 aniversari es fa una exposició amb obres d'Antoni Tàpies cedida per la família, entre les quals algunes d'inèdites, així com d'artistes internacionals que el pintor català tenia a la seva col·lecció privada. ROSA EVA CAMPO, coordinadora de Projectes Educatius "Són obres que en el seu dia Antoni Tàpies va comprar o bé va intercanviar amb altres artistes. És molt interessant poder contemplar en una mateixa sala obres de Deschamps o Kandinski... Gairebé són com un resum de les avanguardes artístiques del segle XX." Amb motiu de l'aniversari, podran entrar de franc totes les persones que complexin 25 anys aquest 2015. També es faran jornades de portes obertes el primer diumenges cada de mes.

Carles Guerra té una llarga trajectòria dins de les institucions culturals de Barcelona. El 2009 ja va guanyar un concurs per dirigir La Virreina Centre de la Imatge i l’any 2011 es va convertir en conservador en cap del MACBA, càrrec que va deixar el 2013. L’any 2011 també va ser guardonat amb el Premi Ciutat de Barcelona en la modalitat d’arts visuals.

A més, ha exercit com a comissari en nombroses exposicions, com “Art & language in practice” (Fundació Antoni Tàpies, 1999), “Deixar de fer una exposició. Perejaume” (MACBA, 1999) i “Després de la notícia. Documentals postmèdia” (CCCB, 2003).

La comissió d’experts que l’ha triat estava formada per Xavier Antich, Manuel Borja-Villel, Josep Maria Carreté Nadal, Catherine David, Llucià Homs, Pere Portabella i Toni Tàpies. Carles Guerra substitueix com a director de la Tàpies Laurence Rassel, que havia exercit el càrrec set anys.

La Fundació Antoni Tàpies, internacional i local alhora

Tot i el seu caràcter internacional, l’entitat està molt arrelada a la Dreta de l’Eixample i fan moltes activitats per potenciar que els veïns visitin la institució.

Antoni Tàpies forma part de la transformació de l’art a banda i banda de l’Atlàntic arran de la Segona Guerra Mundial i del llançament de la bomba atòmica. La seva obra destaca per l’ús de la matèria, la terra, la pols, els àtoms i les partícules, que es tradueix en l’ús de materials i tècniques experimentals.

La fundació va ser creada pel mateix pintor el 1984 per promoure l’estudi i el coneixement de l’art modern i contemporani. El 1990 va obrir portes.

Per celebrar l’aniversari han fet una exposició que mostra obres originals d’Antoni Tàpies, algunes de les quals inèdites, d’un conjunt de 400 peces originals que els hereus han deixat en dipòsit a la fundació. També inclou peces de diferents mestres occidentals del segle XX que el pintor català tenia a la seva col·lecció. Es tracta d’un conjunt de 30 peces, que han estat seleccionades d’entre les més de 230 que conformen el total de la col·lecció, que inclou peces d’art de totes les èpoques i procedències.

La fundació també farà jornades de portes obertes el primer diumenge de cada mes.