La reobertura culmina una feina que va arrencar el 2005 amb l’inici d’un projecte de recerca per detectar les patologies de la capella i les pintures. No va ser fins al 2013, però, que van començar pròpiament les tasques de restauració amb la consolidació, fixació i neteja del conjunt pictòric i del plafó central, així com la restauració del sostre. Tot plegat es va allargar dos anys. El 2017 es va iniciar una segona fase que ha finaltizat ara, quan s’ha acabat de netejar i restituir les altres pintures murals pendents.

Els experts valoren la capella com un cas excepcional d’un cicle pictòric que s’ha conservat al complet, amb 75 m2 de pintura mural i 25 m2 més de sostre pintat. En els treballs de restauració hi ha participat un equip de més de 70 persones de diverses disciplines i països. La transformació que la capella ha anat patint amb els anys (va començar sent un espai d’oració i es va convertir en un arxiu) ha malmès també en bona part les pintures. En alguns punts s’han hagut de fixar al mur amb injeccions per evitar despreniments.

La taxa turística finança part dels treballs

La restauració ha tingut un pressupost de 425.000 euros, dels quals 250.000 s’han finançat amb diners provinents de la taxa turística. La resta han estat aportacions municipals i també a través d’una campanya de micromecenatge que es va fer el 2013 des del monestir i que va permetre recollir uns 30.000 euros. Una exposició a la sala capitular, molt a prop de la capella, recull la història d’aquest antic espai de meditació de l’abadessa i explica les tasques de restauració.