“El canvi climàtic, el canvi de la idea d’Europa, el canvi en el sector del llibre, el canvi que va significar la Revolució Russa, de la qual es compleixen 100 anys, i la sensació epidèrmica que els temps estan canviant acceleradament.” Així ha explicat el director del CCCB, Vicenç Villatoro, el gran eix vertebrador de la programació del centre per a l’any vinent. Segons Villatoro, “la idea forta és el canvi, fins i tot el gran canvi de paradigmes, com a acceleració, però també com a característica essencial del present“.

Destaca, per damunt de tot, la que promet ser “una de les edicions més potents del Kosmopolis“. El festival, que tindrà lloc del 22 al 26 de març sota el lema “Quan tot canvia“, tot i que disposa d’una programació continuada durant tot l’any, es consolida com a espai de reflexió i literatura. En aquesta ocasió, comptarà amb la participació d’escriptors i artistes de primera línia, com John Banville, Pièrre Lemaître, Jean Echenoz, Jo Nesbo, Kim Stanley Robinson, Joan Fontcuberta, Paco Roca, Rutu Modan, Zeina Abirached i Frédérik Pajak, entre d’altres.

La gran aposta del Kosmopolis serà l’exposició “Després de la fi del món”, que es podrà veure des de l’octubre de 2017 fins a l’abril de 2018 i analitzarà com el canvi climàtic transforma la vida i l’impacte de l’acció humana i tecnològica sobre el planeta. Els científics Stefano Mancuso i Carl Safina també contribuiran a mostrar com serà el món la segona meitat del segle XXI i quines renúncies caldrà fer per garantir la continuïtat del món.

Una altra de les “grans exposicions de l’any”, segons Villatoro, serà “Fenomen fotollibre” (del 17 de març al 27 d’agost), una coproducció amb la Fundació Foto Colectània en la qual es farà un recorregut per la història del fotollibre des dels seus inicis. Es tracta d’una reivindicació d’aquest gènere en auge que està fent que, en plena era digital, el llibre imprès torni a estar al dia.

En l’apartat audiovisual, al gener l’Xcèntric complirà 15 anys i ho farà impulsant l’activitat de cineastes emergents. S’hi podran veure, també, peces inèdites i restaurades de José Val del Omar, amb música en directe del Niño de Elche, i experiments òptics i sonors de Patrick Bokanowski i un espai de creació de cinema experimental.

Torna, un any més, el cicle Ciutat Món, en què es debatrà sobre com afrontar els canvis globals i els moments de crisi, amb exemples com el Brexit o el triomf de Trump als Estats Units. Dins d’aquest apartat, el ja tradicional Debat de Barcelona reunirà els pensadors més destacats del moment per reflexionar sobre el moment crític del projecte europeu i la idea de revolució, coincidint amb els 100 anys de la Revolució Russa (1917).

La programació del CCCB es completarà amb altres clàssics com la festa del llibre infantil Món Llibre(8 i 9 d’abril), el festival Primera Persona (12 i 13 de maig), el Gandules, de cinema d’estiu, el DocsBarcelona o L’Alternativa, dedicat al cinema indepentent.

En total, el centre disposarà d’un pressupost de 10.361.000 euros amb l’objectiu de, com a mínim, igualar un any de rècords. I és que el 2016 el CCCB ha arribat al seu màxim històric de visitants (450.000) i ha experimentat un creixement d’entre un 20 i un 30 % en les visites virtuals i les xarxes, fins a arribar al milió.