L’Avi d’Orient va ser el primer de la parella de gegantons que va sortir al carrer. Ho va fer per la cavalcada de Reis de 2000, d’aquí li va quedar el nom. Per la festa major del mateix any, se li va sumar una companya, l’Àvia Orfila. Tots dos van ser creats per Francesc Jové, “l’Avi Paco”, un soci molt estimat a la Germandat de Trabucaires, Geganters i Grallers de Sant Andreu, com a regal per als seus néts i perquè la canalla de l’entitat pogués fer ballar unes figures més petites.

De fet, el gegantó de l’avi és el més baix dels dos i el poden portar nens de cinc o sis anys. L’àvia la carreguen nens d’a partir de 12 anys. Al llarg de 14 anys, aquests gegantons han ballat per les Festes de la Mercè i per Santa Eulàlia i han acompanyat els gegants de Sant Andreu per pobles i barris.

Ara, els anys han passat factura a les figures i els geganters de Sant Andreu han decidit substituir-los per unes rèpliques. Per fer-les amb la major semblança possible, els nous avis s’han creat basant-se en les primeres fotografies que es van prendre dels gegantons. Cal tenir en compte que la cara de les figures ha anat canviant, ja que originàriament es va fer amb una màscara de plàstic farcida i després es va canviar per un bust de guix. També se’n mantindrà l’alçada.

La construcció dels nous Avi d’Orient i Àvia Orfila comporta entre un mes i mig i dos mesos de feina. Les figures estan força avançades, ja estan fets els caps i s’està treballant en la roba de cadascun. Quedarà acabar-los els braços. La campanya de micromecenatge vol recollir 2.200 euros per finançar part de la reconstrucció.

Els nous gegantons sortiran al carrer el pròxim 29 de novembre, coincidint amb la Festa Major de Sant Andreu. Els seus predecesors s’acomiadaran dels andreuencs en la baixada des del mercat fins a la plaça d’Orfila. Serà allà on es faci el relleu dels avis. La Germandat de Trabucaires, Geganters i Grallers de Sant Andreu ha decidit que les figures originals no es destruiran sinó que es guardaran.