‘Caída libre’ és l’última novel·la de la gracienca Neus Arqués. El llibre ha guanyat el Premi Internacional de Narrativa Marta de Mont Marçal 2018 amb la història de tres dones que estan en crisi en un barri, Gràcia, que també ho està. L’autora ha convertit el barri en un personatge més del relat, que al mateix temps que les tres protagonistes està en transformació. La història parla de dones, d’amor propi i amistat, però també hi ha intriga i persecucions.

Gràcia com a escenari i protagonista

La Neus Arqués viu a Gràcia i aquest barri que coneix s’ha convertit en l’escenari de la seva nova novel·la. Hi ha escenaris reals com carrers, places, edificis o bars, i d’altres d’inventats. Per l’autora, Gràcia és un personatge més que està en crisi com les protagonistes. Explica que creu que el model de convivència està en perill, les botigues d’abans han estat substituïdes per supermercats o menjar ràpid i això afecta el dia a dia.

L’Ángela, la Carolina i la Luisa

Una transformació que també viuen l’Ángela, la Carolina i la Luisa. Per l’autora, la Neus Arqués, el llibre és la història de “tres dones que creuen que tenen la vida apamada i un dia la vida els canvia els papers i elles han de veure amb quins recursos tenen per sortir-se’n”. El suport mutu, l’amistat i trobar recursos propis que potser desconeixien les ajudaran a tirar endavant. L’Ángela és una editora menopàusica que veu qüestionada la seva feina, la Luisa és una funcionària que canvia de vida i, per això, a la feina li fan la vida impossible i la Carolina és el perfil més masculí, actua com un home fent servir les armes de dona, però pateix una extorsió sexual.

Reivindica el paper de la dona

‘Caída libre’ reivindica el paper de la dona a la societat i exposa micro i maximasclismes. És una denúncia en forma de novel·la, l’autora explica que moltes lectores ja se senten identificades amb alguna de les tres protagonistes. L’Ángela, la Carolina i la Luisa troben a Gràcia un refugi d’amistat per sortir d’una caiguda lliure.