Diu la llegenda que, juntament amb el seu germà Hèracles, Hermes va fundar Barcelona. El novè dels vaixells en què viatjaven es va extraviar i va acabar a Montjuïc. El lloc els va agradar i van decidir fundar-hi una ciutat, Barca Nona, en referència al vaixell naufragat. La relació d'Hermes amb Barcelona no acaba aquí. L'arquitectura de la ciutat en conté innombrables referències. Un grup d'entusiastes de Barcelona s'ha encarregat de localitzar-les i documentar-les. Són els Caçadors d'Hermes. Organitzen rutes per mostrar-los als ciutadans. NEUS PRATS, caçadora d'Hermes "És el missatger dels Déus, per això va amb les ales al casc i a les sandàlies. És el transmissor de la cultura, de les arts, té a veure amb totes les transaccions comercials, amb la indústria..." XAVI SORO, caçador d'Hermes "Durant molt de temps va ser el patró dels viatgers i la burgesia catalana a finals del segle XIX principis del XX el va agafar com a icona del comerç. Llavors tant a fàbriques com a bancs, com a les cases... apareix el seu rostre i els seus atributs." Si no es vol caminar els Hermes es poden veure tots plegats a la Fundació Setba. Els caçadors hi han organitzat una exposició fotogràfica que en mostra, fins al 13 de setembre, els més destacats.

Els egipcis l’anomenaven Thot i els romans Mercuri, però per als grecs és Hermes. Segons la llegenda, juntament amb el seu germà Hèracles, Hermes va fundar Barcelona. Quan viatjaven amb Jasó i els Argonautes amb nou embarcacions, n’hi va haver una, la novena, que es va perdre i va acabar a Montjuïc. El lloc els va agradar tant que van decidir fundar-hi una ciutat, que es va anomenar Barca Nona, en referència al vaixell extraviat.

A banda d’aquesta llegenda, Hermes té una estreta relació amb aquesta ciutat. Era el missatger dels Déus i es relaciona amb el comerç, la indústria, les comunicacions i els viatges. Per això, des de mitjan segle XIX fins a principis del XX, la burgesia el va adoptar com a símbol. És molt habitual trobar-lo a les façanes dels edificis aixecats en aquella època, sobretot els de grans empreses, indústries i bancs, però també als palaus on vivien els que dirigien aquestes institucions. La burgesia catalana va adoptar Hermes com a símbol del progrés tècnic i econòmic que propugnava. Curiosament, el semidéu grec és alhora patró del comerç i dels lladres.

Hermes per tot arreu

On també hi ha moltes representacions d’Hermes és als cementiris, no només perquè aquests burgesos volguessin endur-se’l a la tomba sinó perquè, en la mitologia grega, Hermes actuava com a psicopomp o guia dels difunts, és a dir, que els ajudava a trobar llur camí cap a l’inframón.

Però Hermes és també l’inventor de les arts, perquè es diu que amb la closca d’una tortuga i unes canyes va construir la primera lira i també la primera flauta. Les va donar a son germà Apol·lo a canvi de conservar el ramat que prèviament li havia robat. Apol·lo li donà el caduceu, aquest bastó que sempre llueix amb dues serps embolicat amb dues serps entrellaçades. Aquest és un dels atributs més reconeixibles d’Hermes, junt amb el casc i les sandàlies amb ales que l’identifiquen com a missatger dels Déus.

Els Caçadors d’Hermes

Els autors de les fotografies d’Hermes que es poden veure a la Fundació Setba són un grup de bloguers que fa més de dos anys que es dediquen a “caçar-los” per Barcelona. Tot va començar arran d’aquest post al blog Veodigital sobre la presència d’Hermes a Barcelona. La primera ruta dominical per localitzar i fotografiar-ne les representacions va ser tot un èxit i després en van venir unes quantes més, a les quals es van anar sumant altres bloguers i aficionats a la història de la ciutat.

Els Caçadors d’Hermes també han fet rutes per conèixer altres racons amagats de Barcelona, com per exemple passatges urbans tancats als vianants amb reixes. Però mantenen el centre d’interès en la descoberta i la divulgació de les nombrosíssimes figures d’Hermes que hi ha a la ciutat. L’exposició de fotografies dels Caçadors d’Hermes es pot veure fins al 13 de setembre a la Fundació Setba, que a l’agost, però, tanca per vacances. Entre les activitats paral·leles, a més de la ruta que han fet aquest divendres, hi ha el 17 de juliol una conferència entorn a la figura d’Hermes a Barcelona.