variants covid

“No et facis cap test. Repeteixo: no et facis cap test. Hi ha denúncies de tot el món on els test poden ser, fins i tot, el que et posi malalt”. Aquest és un exemple de la infinitat de missatges que circulen per internet aquest dies amb contingut negacionista al voltant de la covid-19. N’hi ha, com aquest, que neguen la utilitat de les proves PCR, d’altres que asseguren que les mascaretes poder ser “una possible causa de càncer” i que només responen a la voluntat dels polítics d’ensinistrar a la població, i per això volen que sortim al carrer “amb morrió”. També hi ha exemples que neguen l’existència del virus i o que consideren que la pandèmia està causada pel 5G o pel rastre químic dels avions.

Aquests són alguns exemples que ha trobat el Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) a l’analitzar 35 vídeos de YouTube, Facebook, Instagram i Twitter, en què els autors desenvolupen discursos negacionistes al voltant de la pandèmia. El CAC ha posat el contingut de l’informe en coneixement d’aquestes plataformes perquè ho analitzin i “prenguin la decisió corresponent”. A vegades, el contingut que es retira en una de les plataformes apareix en una altra el que, segons el CAC, fa “urgent” unificar criteris per combatre la desinformació i que totes les plataformes tinguin un sistema de revisió homogeni.

El discurs negacionsita té una àmplia difusió a les xarxes, tot i les mesures de control establertes per les plataformes d’intercanvi de vídeos i per les xarxes socials. Només dos dels vídeos analitzats sumen més de 13 milions d’interaccions. La majoria dels continguts estan protagonitzats per persones que es presenten com a professionals de la medicina o de la ciència i recorren a la descontextualització de dades i fets per atorgar credibilitat a les tesis exposades.

Contraris al consens científic

El CAC alerta que les teories que s’exposen en aquests continguts contradiuen el consens científic, i que l’OMS i les plataformes de verificació de dades espanyoles les qualifiquen de falses. El mateix informe del CAC ha estat revista pel Col·legi de Metges de Barcelona (CoMB). En aquest sentit el president del CAC, Roger Loppacher, considera “especialment greu” que es pugui trobar aquests “continguts de desinformació de la covid-19 amb tanta facilitat” i que això pugui crear confusió en la ciutadania justament quan ens trobem en la segona onada. Loppacher creu que cal ser encara “molt més contundents” en la lluita contra la desinformació i el negacionisme.

També el president del CoMB, Jaume Padrós, alerta del risc de difondre informacions poc contrastades i perilloses a la ciutadania justament en un moment tan complicat com l’actual.