Una petita botiga a tocar de la Catedral ha acabat convertint-se en l’única estamperia de Barcelona i una de les poques que queden a l’estat espanyol. Es tracta de l’Estamperia de San José, inaugurada l’any 1919 al número 7 del carrer de Boters, al barri Gòtic. El local ofereix productes, serveis exclusius i assessorament especialitzat relacionat amb els objectes religiosos.

Hi tenen tot tipus de producte pel culte: rosaris, retaules, sants, calzes, icones, nens Jesús, pessebres, medalles, talles de fusta

El negoci s’ha adaptat a l’actualitat

Francesc Casals, propietari de l’estamperia i net de Lluís Casals, creador de l’establiment, va decidir fa més de 20 anys que no volia deixar morir aquest negoci familiar. “Ens hem reinventat per adaptar-nos a l’actualitat. Per això, venem productes tant presencialment com per internet. A més, també tenim xarxes socials”, explica. Afegeix que, ara mateix, l’estamperia compta amb aproximadament 10.000 productes i que el 70 % de les vendes es fan de forma presencial, mentre que el 30 % restant es fa en línia.

Pel que fa als clients de l’establiment, Casals assegura que el seu públic és molt barceloní, però també reben turistes. “Com és l’única estamperia que queda oberta a Barcelona, també tenim clients d’altres països. També tenim usuaris que repeteixen amb nosaltres, potser perquè falten altres locals que es dediquin a això”, afegeix.

Un establiment amb història

Lluís Casals va inaugurar aquesta botiga després d’anys de ser aprenent. En un principi, la botiga es dedicava a la venda d’estampes per a esglésies o escoles, entre d’altres. Amb l’entrada del Concili Vaticà II, la demanda d’estampes va baixar molt, moment en què l’establiment va començar a vendre altres articles religiosos, com per exemple rosaris o imaginari. A partir de la introducció d’altres productes, el client va passar de ser més institucional a ser un client passavolant.

Actualment, tot i que l’interior de l’establiment ha canviat, la façana és patrimoni de la ciutat. Entre els productes més sol·licitats, es troba el Sant Pancraci, per atreure la salut i la feina, i la medalla de Sant Benet, per protegir. A més, a l’establiment també es dedica a la restauració de productes malmesos de les esglésies.