Els borinots han fet servir l’estructura del monument als castellers, obra d’Antoni Llena, per enlairar-hi un castell de cara. Els prop de 170 castellers i castelleres han posat la pinya, el folre, les manilles i els puntals, i a partir d’aquí, els pisos superiors han estat subjectats amb arnesos fins a completar una estructura d’11 pisos. La música de Pep Sala, especialment composta per a l’ocasió, ha acompanyat l’enlairament de l’estructura, que ha estat reforçada per un joc de llums. Diverses colles de cultura popular del barri de Sants han participat en els moments previs de l’enlairada del castell. Abans de l’acte, han estat rebuts al Saló de Cent per l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias.

20 anys plens d’història

Els Castellers de Sants van començar a assajar l’octubre de 1992 al Casinet d’Hostafrancs. El febrer de 1993 la colla va començar a caminar per si sola i es va presentar oficialment el 9 de maig de 1993 a la plaça de Bonet i Muixí, apadrinada pels Castellers de Barcelona i els de Cornellà. Els borinots, que van adoptar com a color el gris que duien els antics obrers de l’Espanya Industrial, van descarregar tres i quatre de sis, cinc de cinc net i el pilar de quatre.

En aquests 20 anys la colla s’ha consolidat entre les millors del panorama casteller del país. El 1997, quatre anys després de la seva fundació, descarreguen per primera vegada el quatre de vuit i 10 anys després, el 2003, carreguen la primera torre de vuit amb folre. El 2008 arriba el primer castell de nou pisos, el tres de nou amb folre. El carreguen al concurs de castells de Tarragona i el descarreguen 15 dies després a Sants.

La millor actuació de la colla la fan el 27 de novembre de 2011 al Raval de Montserrat, a Terrassa. Els borinots es queden a un pas de descarregar la tripleta màgica, descarregant el cinc de vuit, el tres de nou amb folre i carregant el quatre de nou amb folre.