Contaminació aire Barcelona
Foto: @davidtriadu

La capa densa de contaminació que aquest dijous va planar sobre Barcelona ens ha empès a triar “boirum” com a paraula endiumenjada de la setmana. Volem descompondre-la per veure què conté. No és l’únic argument que tenim: aquest gener s’ha posat en marxa la zona de baixes emissions a Barcelona per lluitar, precisament, contra aquest tipus de pol·lució.

D’on ha sortit aquest “boirum”?

Aquest mot es va recollir al DIEC1 l’any 1995, és molt jovenet, doncs. Va néixer en anglès i quan va arribar al Termcat, com tot procés d’una paraula nova, se’n va “crear” i decidir la forma catalana. En anglès és una formació a partir de dos mots i en català es va decidir seguir el mateix criteri. El Termcat mateix ho explica d’aquesta manera:

“La paraula anglesa smog (de SMOKE, ‘fum’, i FOG, ‘boira’), boirum en català, va ser encunyada per a designar la contaminació atmosfèrica que es produeix en algunes ciutats com a resultat de la combinació de determinades circumstàncies climatològiques i d’uns contaminants concrets.”

El Termcat distingeix entre dos tipus de “boirum”

  • boirum fotoquímic: capa d’aire contaminat entre els 0 i els 1.000 m formada per altes concentracions de contaminants primaris tot plegat amb una forta radiació solar. Aquest tipus de “boirum” és el que apareix de vegades al cel de Barcelona.
  • boirum industrial: concentració elevada de sutge i de sofre, produïda per l’emissió de contaminants generada en la combustió de carbó. Aquest tipus de “boirum” no el tenim a Barcelona, existia al cel de Londres o Chicago quan la indústria cremava carbó i petroli pesant, avui dia també present a països com la Xina.

El “boirum” d’aquesta setmana al cel de Barcelona

En una piulada a Twitter el ‘btv notícies’ ja alertava de com n’era de visible la capa de pol·lució sobre la ciutat. A les imatges no hi ha boira pròpiament, això és perquè es tracta del “boirum fotoquímic”, una gran concentració de partícules contaminants que distorsionen i enterboleixen la silueta urbana.

Si t’has quedat una mica emboirat amb aquesta entrada i necessites esbargir-te, consulta la resta de ‘Mots endiumenjats‘.