Catalunya commemorarà el 2013 els 200 anys del naixement de Richard Wagner (Leipzig, 1813) i el llegat que va deixar a la cultura catalana de finals del segle XIX. Fins a 25 entitats culturals catalanes, encapçalades per l’Associació d’Amics del Liceu, han programat un cicle d’activitats que inclou exposicions, programes musicals, activitats acadèmiques, música al carrer i un cicle de cinema.

Per a tots els públics

El coordinador del bicentenari de Wagner a Catalunya, Ramon Bassas, ha explicat que la programació del bicentenari vol arribar al major nombre de públic a través d’activitats populars com ara música al carrer, cinema o exposicions. També hi haurà actes més dedicats als amants de la música.

La mostra principal es farà a l’Arts Santa Mònica, i s’hi podran veure per primer cop els panells que decoraven la seu de l’Associació Wagneriana de Barcelona, l’entitat que va popularitzar les obres del compositor alemany. També hi haurà una ruta wagneriana a través de la ciutat que repassarà les influències sobre els compositors catalans.

Les activitats més populars es concentren en el cicle Wagner al Carrer, que inclou cantades de grups corals en espais públics i una festa intercultural que es farà al barri del Raval.

Els actes del bicentenari s’obriran amb el Festival de Bayreuth, la trobada wagneriana més important del món. Creada pel mateix compositor el 1874, es repeteix cada any a Baviera. Excepcionalment el 1955 es va fer al Gran Teatre del Liceu de Barcelona, un fet que es repetirà aquest 2013.