L’espai central de la celebració serà l’envelat que s’està instal·lant als Jardinets de Gràcia. Serà un dels punts principals de difusió del bicentenari, perquè s’hi organitzaran exposicions, conferències, concerts, tallers i representacions teatrals per a totes les edats. El programa d’activitats de l’aniversari busca apropar a tota la ciutat la tradició històrica i social de la Festa Major de Gràcia, una celebració amb 200 anys d’història. Els primers actes festius de la Vila daten del 1817, segons una ressenya del llibre ‘Muralles enllà’, de la sèrie “Visions Barcelonines 1760-1860”, de l’historiador Francesc Curet.

Nous guarnits

Evidentment, l’altre punt àlgid de la commemoració seran pròpiament les festes d’aquest any cap a mitjan agost i, a més, s’hi viurà una altra de les accions clau de l’aniversari: la recuperació del guarnit del carrer Gran de Gràcia amb l’objectiu que esdevingui, de nou, la porta d’entrada a la festa major del barri. Les portes d’entrada d’aquest guarnit les faran algunes escoles de disseny de la ciutat que rebran l’ajuda de nens i nenes dels centres escolars de primària de Barcelona que confeccionaran els elements decoratius.

Una de les novetats d’enguany és el guarnit que lluirà la seu del districte a la Plaça de la Vila de Gràcia. Coincidint amb la necessitat de repintar la façana de l’edifici amb el característic color blau cel, s’hi farà mural d’art efímer durant els dies de la Festa.

Durant els dies de la Festa Major de Gràcia també tornaran els concerts de grups clàssics de la història de la festa com els Sirex, els Mustangs, Quico Pi de la Serra i la Cobla Sant Jordi.

El tret de sortida del programa d’activitats serà dimarts, amb la inauguració dels actes a càrrec del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, al Palau Robert. A mitjan maig, es revelarà el cartell guanyador per ser la imatge de les festes i la rematada de l’aniversari arribarà amb l’entrega de la Medalla d’Or al Mèrit Cultural 2017 a la Fundació Festa Major de Gràcia -la màxima distinció de la ciutat a entitats i ciutadans- pel seu treball ininterromput a favor de la cohesió social i la cultural catalana.

 

Escolta aquí l’entrevista sencera a Carla Carbonell, presidenta de la Fundació Festa Major de Gràcia: