El valor afegit, construït des de fa dècades, per la xarxa de biblioteques catalanes se n’ha anat en orris arran de la pandèmia. Aquesta és la denúncia que fan bibliotecaris, ja que asseguren que han retrocedit en el temps per oferir els serveis bàsics propis de mitjans del segle XX: servei de préstec, consulta de documents i espai per llegir o estudiar.

Des del mes de març de 2020, les formacions, els espais de creació, els clubs de lectura i una llarga llista d’activitats que impulsen la cultura popular han quedat completament anul·lades. Els bibliotecaris consideren que tancant la seva activitat s’està trencant l’equitat cultural i formativa que proporcionaven a la societat.

FB biblioteca Montbau B 22 oct 2020

Tot i que “segueixen fil per randa les recomanacions del Procicat” i que s’hi ha invertit recursos per poder garantir espais segurs, ara per ara, el govern no els ha flexibilitzat les mesures. Aquest fet ha provocat l‘anul·lació de la totalitat de les activitats, tant interiors com exteriors, destinades a la creació i la formació. Una mesura que asseguren que “és injusta”. Per això, la xarxa de biblioteques catalanes s’han unit i han elaborat un manifest. Amb el lema #Bibliotequesvisibles demanen que se’ls deixi desenvolupar la seva activitat cultural i formativa. A més, també reclamen que s’elimini la quarantena de documents, una mesura contradictòria amb els criteris que s’apliquen, per exemple, a les llibreries.

Invisibilitzats i maltractats

Des del sector, asseguren que se senten invisibilitzats, tant per part dels mitjans com del govern català, i creuen que es té una concepció antiga d’aquests equipaments. “Si pensem que a una biblioteca només hi ha un servei de préstec o que serveix únicament per estudiar, un cop recuperat això es pot caure en l’error de creure que ja està tot fet. Estem mutilats amb questa idea antiga de biblioteca“, destaca la bibliotecària Gisela Ruiz. Però no només ho demana la xarxa bibliotecària, també els usuaris reclamen la represa d’unes activitats enriquidores i formadores per a la societat.

Cultura per a tots

La xarxa de biblioteques ha mirat de reinventar-se per tal d’oferir continguts en línia. Tot i així, alerten que no tothom disposa dels dispositius necessaris per accedir al món virtual. Diuen que la seva activitat presencial, que compta amb una amplia oferta cultural gratuïta, garanteix la cultura per a tots “no tothom es pot permetre pagar una entrada per assistir a una conferència o espectacle cultural” asseguren. Consideren que, una vegada més, s’està perjudicant “el teixit social més feble”. També assenyalen el greuge que aquesta pèrdua està suposant per al sector cultural, ja que “s’inverteixen 400.000 euros mensuals en activitats presencials culturals i formatives a les biblioteques. Si no es duen a terme, es contribueix a l’empobriment del sector”, expliquen.

Comparteix a: