La Biblioteca Montserrat Abelló, a les Corts, acaba de rebre el Premi Bonaplata a la rehabilitació 2018, que atorga el Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya. L’edifici va acollir durant anys la fàbrica Benet Campabadal i al gener es va inaugurar com a biblioteca, després d’un període de més de set anys de feina: sis d’obres i un de dedicat a la presentació del projecte. Els encarregats de la reforma, Ricard Mercadé i Aurora Fernández, reconeixen que ha estat un procés llarg i laboriós, condicionat pel canvi d’ús de l’espai i el mal estat en què es trobava.

De fàbrica, a biblioteca

La fàbrica de cintes de seda Benet Campabadal va estar activa des del 1915 fins als anys 80 del segle XX i tenia dos elements molt característics: la coberta en dents de serra visible des de l’exterior i la gran nau principal. El repte dels arquitectes ha estat mantenir aquests dos elements perquè a l’equipament nou estigués present el passat fabril de l’espai. Fer-ho, però, no ha estat gens fàcil ja que l’edifici tenia l’estructura i les parets molt malmeses. Mercadé explica que han col·locat uns pilars nous que envolten els que ja hi havia per fer visibles les diferents capes “en un exercici de memòria històrica”.

El Premi Bonaplata

L’equip d’arquitectes reconeix que el premi és la recompensa a la dedicació de molts anys i el reconeixement a la tasca que s’ha fet per mantenir viu l’esperit de la fàbrica. Asseguren que es tracta d’un guardó molt prestigiós que atorga el Col·legi d’Enginyers Industrials i que premia la rehabilitació d’edificis industrials. El projecte de reforma era molt ambiciós, ja que la Biblioteca Montserrat Abelló és la tercera biblioteca més gran de Barcelona, ja que té 3.300 metres quadrats i un fons inicial de 45.000 exemplars.

Un exemple de disseny pràctic i sostenible

Ricard Mercadé i Aurora Fernández també han estat els encarregats de dissenyar els diferents espais de la biblioteca i el mobiliari, que està pensat per dotar l’equipament de confort. Hi predomina la fusta de pi i està considerat un edifici altament sostenible. La inauguració de la biblioteca, el 26 de gener, va ser un esdeveniment molt esperat pels veïns del barri, que van veure com el projecte s’endarreria diversos anys per problemes tècnics.

El passat industrial de la nau

Mentre va estar en funcionament, la fàbrica Benet Campabadal va donar feina a moltes dones, la majoria dels barris de Sants i de les Corts. Amb els anys es va convertir en un dels símbols de la zona. La vida a la fàbrica era molt familiar i es diu que el propietari, Gabriel Benet Campabadal, era molt paternalista amb les seves empleades i es preocupava que gaudissin de festes assenyalades com el Nadal o la Mercè. Quan es va acabar l’activitat fabril, l’espai va servir de magatzem del districte i com a seu de la Fundació Centre del Vidre. Actualment, s’hi ha ubicat també l’Ateneu de Fabricació de les Corts.