Escolta aquesta notícia

Els nadons desenvolupen l’aparell auditiu als quatre mesos de gestació. Des d’aquest moment, ja poden sentir els sorolls interns de la mare, com el batec del cor i els sons gàstrics, i també tot allò que arriba de l’exterior, entre altres coses, la música, que té efectes en el seu desenvolupament. Segons alguns estudis, l’estímul musical potencia la capacitat per a la codificació neuronal dels sons del llenguatge.

Segons ha explicat al betevé directe la pedagoga i directora del Matí musical per a embarassades, Anna Roig Dolz, el nadó percep la música des de l’úter per tres vies: l’auditiva, l’emocional i la física. Aquestes dues últimes estan molt relacionades amb el vincle del fetus amb la mare: “Sempre els dic que escoltin aquella música que les faci vibrar, si escolten Mozart però això no els genera cap emoció, difícilment transmetran un missatge al seu nadó”.

“Estem creant espectadors del present”

La tercera forma de transmissió són les vibracions òssies que els instruments, especialment els de corda, generen en el cos de la mare gestant. “S’han donat casos de nadons que venien girats i que a través de la vibració de la pelvis, amb els greus, s’acaben girant”, apunta Roig, que diumenge, 11 de maig, ofereix l’últim dels tres tallers per a embarassades que L’Auditori ha programat aquesta temporada. El repertori que es comença a treballar a la panxa continua després en el primer any de vida del nadó, amb un taller i un concert que inicien els més petits en la cultura musical: “Estem creant espectadors del present i són els més exigents”. Els propers concerts per a nadons són el 17 i 18 de maig.

Ma me mi… Mozart!, a L’Auditori

Dins de les propostes familiars de L’Auditori, a partir de l’11 de maig arribarà la 16a edició del Ma me mi… Mozart!, un concert amb sis músics dissenyat per a infants d’entre un i cinc anys. El repertori es va actualitzar l’any passat amb tres temes nous i busca mantenir l’atenció i la concentració dels infants a través de la música durant 50 minuts. És un repte complicat per l’efecte que estan tenint les pantalles amb la infància, però L’Auditori el vol potenciar en el disseny dels seus espectacles. “Tot és molt ràpid, demana consum immediat i nosaltres intentem frenar això”.

Juguem?, al SAT!

Quan els músics de la companyia Ninnus van ser pares, van començar a veure que els infants es relacionaven amb la música d’una forma molt particular. “Ells entenen la música com un tot, no la distingeixen del gest o altres elements escènics”, explica el saxofonista Adrià Bauzó. És per això que han creat un concert teatralitzat que es titula Juguem? i en què la música s’integra en la llum, les joguines i les bombolles en un univers captivador que emociona tota la família. Ninnus defensa que la música és joc: “La música és llenguatge i el llenguatge s’aprèn jugant”. L’espectacle es podrà veure el 17 i 18 de maig al SAT!.

Lacrimosa i el rèquiem inacabat de Mozart

La música també està present en els jocs de taula com Simon, que treballa la memòria auditiva, i Hitster, que aprofundeix en la cultura musical, i fins i tot hi ha jocs d’estratègia que tenen la història de la música com a fil conductor. Per exemple, Lacrimosa, de Ferran Renalies i Gerard Ascensi, que planteja als jugadors el repte d’acabar els últims compassos del rèquiem inacabat de Mozart, per tal d’ajudar la vídua del compositor. És una proposta per a majors de 12 anys que no requereix coneixements musicals però sí experiència en jocs d’estratègia.

La música als contes

La música també es pot convertir en el motor d’una trama literària, com passa amb dues històries publicades en català per l’Editorial Joventut. D’una banda, El so dels colors (Barb Rosenstock), una història sobre com l’univers plàstic i sonor de Kandinski es va conjugar ja des de la seva infància, abans que descobrís al món el seu art abstracte. De l’altra, L’orquestra de l’esperança (Carmen Oliver), una història real sobre com els alumnes d’un poble del Paraguai, construït sobre un abocador, comencen a aprendre música amb instruments fabricats amb deixalles.

Lola i el piano trencaclosques

La protagonista de Lola i el piano trencaclosques (Augusto Zanovello) construeix un instrument per aconseguir que el seu germà amb síndrome de l’espectre autista es pugui comunicar amb el món, utilitzant els sons casolans que el fan sentir bé. Aquesta proposta la va estrenar en català Pack Magic i actualment està disponible a plataformes digitals.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a