Així estaven les sales del MNAC passades les vuit, moment en què habitualment, el museu ja ha tancat portes. Ahir comptaven en milers els visitants que van sumar-se a La nit dels museus. "" En aquesta edició s'hi van sumar també equipaments de creació cultural i edificis emblemàtics com el pavelló Mies Van der Rohe, que es va estrenar amb una mitjana de 500 visitants l'hora. VÍCTOR SÁNCHEZ, responsable Fundació Mies Van der Rohe "Era una assignatura pendent perquè la ciutadania conegui l'espai i les possibilitats que ofereix tot i no ser estrictament un museu." Tot i la cua, un dels punts de visita obligada va ser la Fundació Miró. El reclam era veure la nova disposició de les obres i les vistes de la ciutat. I és que a la nit van apujar les cortines que de dia protegeixen els quadres. "" A més de conèixer les obres i els equipaments, la Nit dels Museus permet participar d'activitats paral·leles. És el cas d'aquest mural efímer que ha fet dels visitants de la Fundació Miró grafiters per uns minuts. El Museu de la Música, per exemple, va buscar la complicitat del pop i rock català per amenitzar la jornada cultural. "" La nit dels museus va tenir també espai per a les reivindicacions dels centenars de treballadors d'equipaments culturals que, diuen, tenen unes condicions laborals i salarials injustes. Els treballadors van protestar a diferents equipaments, com El Born Centre Cultural o el Museu Picasso, oberts fins a la matinada per acollir els participants d'aquesta novena edició.

Els 83 museus de Barcelona i la seva àrea metropolitana que van participar a La nit dels museus van rebre un total de 191.700 visites, un 30 % més que l’any passat i una xifra de rècord que també supera amb escreix els 160.000 visitants del 2014. Els museus més grans del centre de la ciutat i Montjuïc han superat enguany els 10.000 visitants en una sola nit: 11.398 persones van passar anit per El Born Centre de Cultura i Memòria, 10.396 pel Museu Nacional d’Art de Catalunya i 10.109 pel MACBA. Els 11 espais depenents del Museu d’Història de Barcelona (MUHBA) va rebre un total de 14.298 visitants.

El Recinte Modernista de Sant Pau va rebre 7.500 visites durant La nit dels museus, pràcticament els mateixos que el CaixaForum. Pel Museu Marítim de Barcelona van passar 6.690 persones, 6.127 pel Museu Europeu d’Art Modern (MEAM) i 5.865 pel CosmoCaixa.

La gran afluència de públic també es va fer evident als nous equipaments que enguany s’han afegit a la iniciativa de nou o per primer cop: el Museu de Ciències Naturals de Barcelona – Jardí Botànic va rebre 3.220 visitants; la Fundació Mies Van der Rohe, 3.015; la Fundació Ramon Pla Armengol (Masia Ravetllat), 2.210; el Museu Etnològic de Barcelona, 1.383; el Conducte d’Aigües del Museu de Badalona, 662; el Palau Güell, 609; i The Gaudí Exhibition Center, que pertany al Museu Diocesà, 540 visitants.

La nit dels museus, que a Barcelona ha arribat enguany a la novena edició, és una iniciativa d’origen francès promoguda des del 2004 pel Consell d’Europa. Actualment hi participen més de 4.000 museus de 40 països.

Enguany La nit dels museus també ha tingut la seva vessant reivindicativa des del punt de vista laboral. Els sindicats dels centenars de treballadors d’equipaments culturals es queixen que treballen en unes condicions salarials i socials injustes, subcontractats per empreses que no els paguen més de cinc euros bruts a l’hora. Els treballadors van protestar a diferents equipaments, com El Born o el MACBA, per explicar als visitants de La nit dels museus la seva problemàtica.