ANTONIO ITURBE, periodista i adjunt al comissariat del certamen "Venen més de 60 autors, hi ha més de 20 trobades... Però a la vegada, aquesta taca d'oli de BCNegra s'estén per tota la ciutat, que és el que es vol. Que això empapi la ciutat perquè és un festival de literatura, però també és un festival de ciutadania." JAUME COLLBONI, tinent d'alcalde de Cultura “La voluntat d’aquesta edició és generar un àmbit permanent a les xarxes per compartir entre tota la comunitat lectora, editora i escriptora del gènere policíac i generi una comunitat a partir de Twitter, Facebook i Instagram. Durant tot l’any, no només durant la setmana on s’hi puguin expressar o veure totes aquelles informacions o esdeveniments, tant literaris com des del punt de vista del cinema, exposicions, clubs de lectura, etc. I notícies i informacions que apareguin en l’àmbit del gènere literari policial.” PACO CAMARASA, comisionari de BCNegra "Crec que Carlos Zanón ho pot fer. És el que ha fet una visió de Barcelona una mica diferent de Vázquez Montalbán i González l'Eresma però una visió de la Barcelona actual. És un risc que no sé si haurà fet a cara o creu però s'ho haurà pensat molt abans d'acceptar i a mi em sembla bé."

El gènere de novel·la negra està al centre de la narrativa, és el més publicat i gaudeix d’un estat de salut excel·lent. BCNegra torna a reunir, en la dotzena edició, autors, editors, crítics, periodistes i lectors per parlar de la narrativa negrocriminal a Barcelona. Una de les novetats d’engany és l’homenatge que es farà al detectiu Pepe Carvalho, de Manuel Vázquez Montalbán, en forma d’exposició a la Biblioteca Jaume Fuster. La primera vegada que Carvalho va tenir un paper protagonista va ser ara farà 40 anys en ‘La soledad del manager’.

Aquesta mostra ha nascut després que diversos artistes visuals rebessin l’encàrrec de destacar l’element més significatiu d’una de les novel·les en què apareix el detectiu. L’exposició col·lectiva, que s’inaugurarà el 27 de gener, permetrà  veure obres d’artistes tan destacats com Eduardo Arroyo, Francesc Artigau, Anna Monzó o Amparo Sard, entre molts altres. L’homenatge arriba poc després de l’anunci que el barceloní Carlos Zanón donarà continuïtat al famós detectiu, després d’haver arribat a un acord amb l’editorial Planeta i els hereus de Montalbán.

El certamen obrirà portes dijous, 26 de gener, a l’auditori RBA amb el lliurament del VIII Premi Crims de Tinta. El premi va recuperar l’any passat gràcies a col·laboració entre l’editorial RBA i la BCNegra. El guardó s’entregarà a un autor de narrativa negrocriminal en llengua catalana i serà seleccionat per un jurat.

Una de les novetats que oferirà enguany BCNegra és el servei de llibreria. Els visitants podran trobar còmodament les últimes novetats del gènere. Abacus, guanyadora del sorteig, obrirà punts de venda al Conservatori del Liceu, a la sala BARTS i a l’Ateneu Barcelonès.

La dotzena edició també tindrà temps per realitzar allò més tradicional del certamen, taules rodones i converses. Una debatrà sobre el paper creixent de la ciutat com a capital europea del crim literari i una altra explicarà perquè es deia als anys 20 que a Barcelona es matava més que a Chicago. Alguns dels escenaris d’aquesta edició de la BCNegra són l’Ateneu Barcelonès, el Conservatori del Liceu, el Palau de la Virreina, la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna i la sala BARTS, entre d’altres.

La programació tindrà un dels seus dies destacats el 2 de febrer amb el lliurament del XII Premi Pepe Carvalho a Dennis Lehane. L’autor, d’origen irlandès, és el creador de novel·les com ‘Mystic river’ i ‘Shutter Island’, que van ser portades al cinema amb molt èxit.