BCNegra22 ha començat amb la inauguració a la Biblioteca Jaume Fuster de l’exposició “Expedient González Ledesma. Una immersió en l’obra i la figura de l’escriptor i periodista, tan textual com gràfica, comissariada per Joaquim Noguero.

Una llarga paret està dedicada a l’etapa de González Ledesma (1927-2015) a l’Editorial Bruguera, on va entrar als 20 anys gràcies al seu onle, que hi treballava. Va començar fent guions per a historietes, com la de l’inspector Dan, i més endavant va escriure novel·letes de butxaca de diversos gèneres: policíac, terror, oest. En va escriure, amb el pseudònim de Silver Kane, fins a 1.400, a preu fet, segons el sistema de galiot que imposava l’editorial. “Va ser una escola d’escriptura, però també la forma de fer somiar els lectors en coses que al país, en ple franquisme, no eren possibles”, comenta Joaquim Noguero.

De Silver Kane a l’inspector Méndez

En el mateix mur de la sala hi ha un seguit d’homenatges que han fet alguns dibuixants (Paco Roca, Jordi Pastor) a Silver Kane i als “bolsilibros” de Bruguera. González Ledesma s’havia inventat el pseudònim amb cert desànim, després que havia estat censurada la seva novel·la ‘Sombras viejas’, que havia guanyat un premi convocat per Plaza i Jané. “Li van dir que era pornògraf i ‘rojo’. I que no publicaria amb el seu nom en vida”, detalla el comissari.

A l’altre costat de la sala es recorda el vessant periodístic de Ledesma, primer a ‘El Correo Catalán’ i, després, a ‘La Vanguardia’. Però, sobretot, a la seva creació literària més reeixida, l’inspector Ricardo Méndez, protagonista d’una saga que enguany fa 50 anys. La tercera entrega, ‘Crónica sentimental en rojo’ li va valer, el 1984, el Premi Planeta, i Francesc Rovira-Beleta la va convertir en pel·lícula.

Coberta de l’obra guanyadora del Premi Planeta el 1984

Entre les curiositats hi ha un seguit de fotografies en blanc i negre que el comissari de la mostra va encarregar, en què apareix el periodista Joaquim Roglan disfressat d’inspector Méndez en diversos indrets de Ciutat Vella. Segons Noguero, “Barcelona és protagonista absoluta de les novel·les de l’inspector Méndez. Una Barcelona derrotada, que ve de la Guerra Civil”. La sèrie ha estat traduïda a diversos països, amb especial èxit a França, com il·lustra en diverses vitrines la mostra.

Després de la inauguració, Joaquim Noguero ha conduït una taula rodona amb els periodistes Joaquim Roglan i Jordi Sierra i Fabra i dos dels fills de González Ledesma, Enric i Victòria González Torralba, també periodistes i escriptors.