PACO CAMARASA, comissari de BCNegra "Alicia Giménez Barlett com a premi Pepe Carvalho que és d'aquí. La primera dona que publica novel·les protagonitzades per una dona policia. El premi Crims de Tinta, els clubs de lectura juvenil, més situacions, més espais, estem força contents que cada vegada més BCNegra es consolida com un festival de ciutat de Barcelona."

La BCNegra arriba a la desena edició en plena forma, amb 40.000 euros més de pressupost i un canvi de seu. La Capella, era l’espai habitual, i ara es trasllada l’esdeveniment al Conservatori del Liceu, situat al número 88 del carrer Nou de la Rambla, amb més possibilitats per encabir-hi totes les activitats programades. S’hi preveu l’assistència de l’anglesa Anne Perry, qui conversarà amb el periodista Francisco Luis del Pino sobre les seves novel·les, caracteritzades per dos personatges molt recurrents, com són Thomas Pitt i l’investigador privat William Monk. Philip Kerr xerrarà amb el periodista Antonio Lozano sobre la seva darrera obra, ‘Un hombre sin aliento’, i l’escriptora nord-americana Sue Grafton, coneguda per la sèrie de novel·les de misteri cronològiques, també visitarà el certamen i intercanviarà impressions amb Toni Hill.

El X Premi Pepe Carvalho, que ret homenatge a Manuel Vázquez Montalbán, s’atorgarà enguany a l’escriptora Alícia Giménez Barlett el  5 de febrer al Saló de Cent de l’Ajuntament. L’autora parlarà l’endemà en una taula rodona amb editors europeus sobre Petra Delicado, el seu personatge més famós.

Un nou premi, recuperat del passat

El premi Crims de Tinta es van convertir després de cinc edicions en una referència en la narrativa negrocriminal escrita en català. El premi el convocava el Departament d’Interior de la Generalitat, però es va deixar de fer per dificultats pressupostàries. Ara, un acord entre l’organització de BCNegra i RBA La Magrana, ha permès recuperar el guardó, considerat “un instrument imprescindible per a la consolidació del gènere català”, segons l’organització. L’entrega d’aquest premi es farà en l’acte inaugural de la setmana de novel·la negra de Barcelona, previst per al 29 de gener.

Altres activitats i espais

També s’ha programat un concert a la sala BARTS el 6 de febrer, amb la Barcelona Big Blues Band & Dani Nel·lo, que posaranmúsica a la BCNegra. La Biblioteca Jaume Fuster acollirà, per la seva banda, una exposició sobre la temàtica negrocriminal, amb un repàs del grafisme i les portades de les novel·les negres dels anys 40, 50 i 60.