Bartomeu Marí s’acomiada de la direcció del MACBA, després de la polèmica suscitada arran de l’exposició “La bèstia i el sobirà”. Per fer-ho ha presentat la mostra “Desitjos i necessitats. Noves incorporacions a la col·lecció MACBA”, amb obres inèdites adquirides durant els darrers tres anys. També s’hi exposen peces rellevants del patrimoni contemporani, amb quatre generacions d’artistes que aborden l’arc de possibilitats entre el desig i allò que és necessari. Es podrà visitar a partir del proper dijous.

En la presentació de l’exposició, Marí ha fet balanç del seu treball com a director i ha deixat les portes obertes a seguir-hi vinculat: “Jo sempre seré del MACBA i, en un altre paper, espero que ens trobem en un futur. Espero fer un traspàs tranquil. M’agradaria poder comissariar l’exposició que es farà a la capella dels Àngels a l’octubre”, ha dit.

De la seva etapa com a director ha destacat que “hem enfortit l’element patrimonial del museu i hem adquirit i incorporat obres d’art molt importants”. També ha remarcat la inauguració, el 2007, del Centre de Documentació i que actualment el MACBA és un dels pioners en l’àmbit mundial en el tractament d’arxius artístics.

Marí ha agraït a diferents artistes i familiars que confiessin en el museu a l’hora de dipositar obres importants. S’ha referit, per exemple, a les aportacions que van fer les filles de Xavier Miserachs, la Fundació Joan Brossa o Maria Lluïsa Borràs, que va deixar els seus arxius al museu, que properament es faran públics.

Octavi Comeron, Lluís Claramunt o Alberto Solsona són altres dels artistes que han ajudat a enriquir el patrimoni públic del MACBA durant els últims anys. “Els artistes han estat molt generosos, així com també les entitats d’aquesta ciutat, que també han ajudat en aquest sentit”. També ha agraït la qualitat dels treballadors del museu: “El futur serà brillant i de gran recorregut. Desitjo que una persona brillant i molt creativa lideri tot el que li quedi per fer al MACBA”, ha dit.

Marí ha assenyalat que també s’ha propiciat “un camí de col·laboració molt positiu que ens fa guanyar a tots”, en referència a les relacions entre el MACBA i el Museu Nacional d’Art Contemporani (MNAC), i ha remarcat l’augment de visitants i ingressos que hi ha hagut durant el seu mandat, en plena crisi econòmica “vàrem tenir l’actitud de no resignar-nos i voler créixer”.

D’altra banda, també ha destacat les tasques que li hauria agradat fer i no ha fet. Hauria volgut produir més publicacions amb aportacions historiogràfiques d’art contemporani a Catalunya, ha assegurat. També fer un ús més intensiu dels espais nous del museu, així com poder treballar en projectes que tinguessin més impacte social.

Ainhoa Grandes, directora de la Fundació MACBA, ha recordat que el museu té 1.665 obres. Que en 20 anys el MACBA ha realitzat 3.862 préstecs a altres museus, i que, d’aquests, 1.288 han estat a museus internacionals.