El Museu Picasso convida l’artista camerunès Barthélemy Toguo i recull, per primer cop, una monogràfica d’un artista contemporani viu. Amb obra en col·leccions de museus com el MOMA, la Tate Gallery o el Museu Nacional d’Art Modern de París, Barthélemy Toguo és un artista polifacètic que s’expressa a través de diverses disciplines. “És perquè he estudiat en escoles de belles arts d’Abidjan, Grenoble i Düsseldorf, i en cadascuna he après tècniques i estils diferents”, explica el camerunès.

Efectivament, a la mostra s’hi poden veure pintures, murals, escultures, peces de ceràmica i instal·lacions de vídeo. Algunes de les peces són creacions inèdites confegides “in situ” a Barcelona, com quatre gerros de grans dimensions que li van fabricar a Màlaga, el mural ‘In the light of Picasso’ o ‘Las Meninas’, inspirada en l’obra de Picasso i Velázquez. “La disposició és la de ‘Las Meninas’, però els personatges són del meu món artístic”, comenta Toguo.

‘Las Meninas’ de Barthélemy Toguo

Relació amb Picasso

La relació amb l’obra de Picasso ve de lluny, quan va pintar ‘Rwanda 1994 ‘, pensant en el ‘Guernica’. “Les matances de Ruanda el 1994 em van colpir molt, perquè va morir tota la família d’un company d’estudis a Abidjan. Vaig decidir, coneixent l’obra de Picasso, adquirir dues teles de 10×2 metres que després vaig cosir jo mateix per fer un quadre de les mateixes dimensions”, detalla Toguo.

Entre els paral·lelismes que els comissaris de la mostra (Emmanuel Guigon, director del museu, i Androula Michael) estableixen entre les creacions de Toguo i les de Picasso hi ha, precisament, l’assumpció del rol polític de l’artista. Temes com l’esclavisme, les migracions o les pandèmies són presents en moltes de les peces. També en la representació de la figura humana i la continuïtat entre el que és humà, animal o vegetal.

L’exposició es pot visitar entre el 23 de febrer del 2022 i el 26 de febrer del 2023.