El barri del Besòs i el Maresme té des d’aquest dissabte una nova obra d’art al carrer. Es tracta d’un mural de 25 metres situat a la rambla de Prim que explica la història del barri a través de milers de fotografies antigues i actuals del veïnat. L’obra s’ha inaugurat al migdia a la placeta situada entre el menjador solidari Gregal i l’Associació de Veïns i Veïnes el Besòs.

Un mural de gran format

El col·lectiu artístic La Matrioska ha estat l’encarregat de fer l’obra, amb la col·laboració del Centre Cívic el Besòs i el Maresme i el Pla de Desenvolupament Comunitari. El mural el componen 3.000 fotografies, entre les quals hi ha 2.400 d’antigues del barri i 600 retrats actuals del veïnat. La imatge central és de la rambla d’inicis dels anys 60 amb el barri del Maresme a la dreta i el barri del Besòs a l’esquerra.

Abel Echevarría, un dels artistes de La Matrioska, explica que “el concepte es arrelar. Es vol aconseguir que la gent més gran pugui tornar a recordar allò que van viure, alhora que la gent jove pot conèixer tot el que ha viscut el barri“.

Aquest és el segon mural d’aquestes característiques que el col·lectiu La Matrioska instal·la a Sant Martí. Fa un any es va inaugurar el mural de via Trajana, al barri de la Verneda i la Pau.

Les dones, un paper important per la lluita del barri

El paper de les dones ha sigut clau en la transformació del barri del Besòs i el Maresme. El treball artístic té com a objectiu posar en relleu les reivindicacions veïnals que s’hi han dut a terme i la interacció social dels veïns.

Ramón Tur, vicepresident de l’Associació de Veïns i Veïnes del Maresme, ha assegurat que “les dones van tirar el barri endavant i tota la vida han estat lluitant, i per això vam volen reflectir-ho al mural”.