Trenta anys després de la seva publicació, l’Ajuntament ha decidit reeditarà el llibre ‘Barcelones’, de Manuel Vázquez Montalbán. Amb aquesta reedició, el consistori pretén tornar a posar a disposició dels barcelonins una obra cabdal per entendre la ciutat i reivindicar així la veu de l’escriptor barceloní, ara que fa 15 anys de la seva mort. Així ho ha explicat l’alcaldessa aquest dissabte durant la presentació de la reedició.

Durant la presentació, l’alcaldessa Ada Colau ha reivindicat aquesta publicació tot afirmant que “era un projecte de mandat per explicar la Barcelona real”.  A més, l’alcaldessa ha assegurat que enviarà un exemplar els polítics empresonats “injustament per causes polítiques”. Tot assegurant que aquests dies s’encorda molt de Jordi Cuixart, que està segura que gaudiria molt del Sant Jordi. L’alcaldessa ha afirmat que fent-los arribar aquest llibre de Montalban vol que respirin per un moment l’aire de llibertat que hi haurà a Barcelona aquest Sant Jordi. 

‘Barcelones’ és la crònica sobre Barcelona que va escriure Vàzquez Montalbán a la dècada dels 80. Un llibre imprescindible de la historiografia de la ciutat que actualment era difícil de trobar a les llibreries. La nova versió incorpora un prefaci i notes del periodista i escriptor Quim Aranda, il·lustracions de Pau Gasol Valls, i un epíleg de la professora de la University of London Birkbeck College Mari Paz Balibrea.

El 1987, quan Barcelona començava a preparar-se per acollir els Jocs Olímpics, Montalbán va escriure aquest llibre en què alertava dels riscos que comportava per a la ciutat aquella gegantina operació urbanística. El mateix Montalbán explica en la introducció del llibre que es tracta d’una crònica de la seva ciutat, però “implicant totes les ciutats possibles que conté, perquè la tesi prèvia i imprescindible d’aquest llibre és que, com tota obra de creació, Barcelona no és Barcelona, sinó Barcelones”.